De Bitcoin naar 400.000 dollar (of terug naar 5.000 dollar)?

Een legendarische quote is dat Joseph ‘Joe’ Kennedy, vader van John F., vertelde dat het tijd was om een belegging te verkopen als hij tips kreeg van de schoenpoetsers. Kun je deze raad ook toepassen op de Bitcoin? Die virtuele ‘munt’ steeg vandaag naar 34.000 dollar. Een paar jaar geleden kocht je een Bitcoin voor amper een paar honderd dollar.

De Bitcoin ontstond in 2008. Het mysterie is tot vandaag blijven hangen over die merkwaardige digitale creatie. Een paar jaar geleden was er al eens een opstootje van de prijs. Nadien viel de waarde fors terug. Nu gaat de prijs sneller omhoog.

Kun je vanuit economisch standpunt spreken van een zeepbel of bubbel die onvermijdelijk uit elkaar moet spatten? Bij een aandeel kun je een correcte waarde bepalen. Als de koers ver boven die waarde uitstijgt op de beurs, dan is er overwaardering die vroeg of laat gecorrigeerd wordt.

Die overwaardering kan een tijdje duren, waardoor zelfs rationele en verstandige beleggers kunnen meesurfen op de hype en veel geld kunnen verdienen aan de irrationaliteit van anderen. Voorwaarde is wel dat ze op tijd uit dat aandeel stappen. Anders gesteld: het kan verstandig zijn om te beleggen in een aandeel waarvan je weet dat het overgewaardeerd (te duur dus) is, maar waarvan je vermoedt dat de overwaardering eerst nog groter zal worden.

Kunnen we die analyse toepassen op de Bitcoin? Het probleem is dat we geen idee hebben van de intrinsieke (of echte) waarde van die virtuele ‘munt’. Is de ‘munt’ wel iets waard? En hoe groot is die waarde dan?

Sommigen stellen dat een eurobiljet even virtueel is en eigenlijk ook monopoly-geld is door ons fractioneel bancair systeem. Dat is correct, maar er is wel een verschil: een niet-vervalst eurobiljet wordt door iedereen aanvaard. Een biljet van 10 euro is in Frankrijk ook 10 euro waard. Met de bitcoin is dat anders.

Hoe ziet de toekomst er uit? Volgens Antoni Trenchev zitten we straks aan 50.000 dollar. Trenchez werkt voor Nexo in Londen. Een doel van 400.000 dollar wordt volgens Bloomberg zelfs vooropgezet door Scott Minerd, chief investment officer (CIO) van Guggenheim Investments. Hecht niet te veel aan die adviezen. De ‘experts’ hebben zonder twijfel belang bij die koopadviezen.

De ‘koersdoelen’ van 50.000 en zelfs 400.000 dollar zijn nochtans wel mogelijk. De man van Guggenheim geeft ook geen concreet tijdstip. Dat is slim. Het ‘koersdoel’ kan bijvoorbeeld over 10 jaar bereikt worden nadat de waarde wel eerst naar 5.000 dollar terugviel.

Vandaag is de Bitcoin in elk geval extreem ‘overbought’  of over(ge)kocht. Dat wil zeggen dat de prijs te snel gestegen is. Wil dat zeggen dat we volgende week een correctie zien? Niet noodzakelijk. De koers kan nog wel even doorstijgen. Is 50.000 dollar mogelijk in de komende weken? Zeker weten. Wat ook zeker is, is dat we onvermijdelijk een terugval zullen zien. De prijs zal dit jaar onder de 30.000 dollar vallen en waarschijnlijk nog veel lager.

Concreet zijn er dus 2 mogelijkheden: op extreem korte termijn meesurfen met de irrationele hype naar boven of verstandig wachten op een terugval onder de 30.000 dollar (of zelfs lager).

Schermen met het argument dat we niets begrijpen van de Bitcoin is geen goed argument. Toen ik voor een bank werkte, kreeg ik van een Joodse collega een boek (merci Eric!). Daar staat het volgende in: “Remember, things are never clear until it’s too late.” Het boek is van superbelegger Peter Lynch, One Up On Wall Street.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More