De belangrijkste Marvel-schurken, gerangschikt van zwak naar sterk

Het Marvel Cinematic Universum heeft de afgelopen tien jaar alle superheldenfans verwend met spannende en meeslepende verhaallijnen.

De bal ging aan het rollen toen Iron Man met een fantastische Robert Downey Jr. de kassa aan de box-office enorm deed rinkelen. Sindsdien is het MCU uitgebreid tot andere planeten, en zelfs andere realiteiten doen mee. De twintig films hebben Marvel Studios maar liefst zes miljard dollar opgebracht, om nog maar te zwijgen over alle franchising als speelgoed en games.

Marvel liet het filmpubliek intussen al kennismaken met vele legendarische superhelden, maar elke held heeft een tegenpool nodig. En daar wringt net het schoentje. Slechteriken zijn niet bepaald de sterkste kant van het Marvel-filmuniversum.  “Eén van de grootste kritieken die we krijgen, is dat we meer op de helden focussen dan de schurken en ik denk dat daar zeker een kern van waarheid in zit”, liet Marvel-baas Kevin Feige recentelijk weten in een interview.

De leukste schurken uit het MCU zijn diegenen met de meeste diepgang, en die een goede reden hebben om, euh, slecht te zijn. Laat ons dus eens kijken welke schurken we het meest zouden moeten vrezen. We kijken enkel naar MCU-films en niet naar de stripboeken, want dat zou ons een beetje te ver brengen. Dus sorry Dwazenhater!

20 THE MANDARIN/TREVOR SLATTERY – IRON MAN 3

Iron Man-fans keken enorm uit naar de verschijning van The Mandarin in het derde deel van deze saga. In de comics is hij de gezworen vijand van Tony Stark en maakte hij de excentrieke miljonair het leven al meer dan eens zuur. In de film blijkt deze schurk echter een enorme teleurstelling te zijn. Hij was bijlange niet het meesterbrein dat de trailers deden uitschijnen.

Hij was niets meer dan een derderangs acteur met de naam Trevor Slattery, ingehuurd om een theaterstukje te brengen. Kortom: een laffe figurant in dienst van een groter doel. Soit, een verdiende laatste plaats dus.

19 SONNY BURCH – ANT-MAN AND THE WASP

Sonny Burch, de typische maffioos, boezemde niet veel angst in. Zijn enige motief om de technologie van Hank Pym te stelen, was om er zelf rijk van te worden. Krachten heeft deze slapjanus niet. Laten we dus hopen dat hij één van de slachtoffers was van de beruchte vingerknip van Thanos.

Tja, als onze kleine helden toch op zoek zijn naar geduchte tegenstanders, kunnen we er al een tiental aanraden.

18 ALEXANDER PIERCE – CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER

Zodra de overheid zich gaat bemoeien met superheldenfilms, kan het nooit goed aflopen. Zo heeft S.H.I.E.L.D.-agent Alexander Pierce een geniaal plan om de wereld te ontdoen van al zijn politieke tegenstanders, alleen aan de uitvoering is nog werk. Een man in maatpak kan dus machtig zijn, toch eindigt Pierce achteraan op de lijst omdat hij al het zware werk laat uitvoeren door The Winter Soldier. Zodra Pierce ontmaskerd wordt als geheime HYDRA-agent, moet hij al snel de duimen leggen in een vuistgevecht waardoor we hem niet snel meer gaan terug zien in de toekomst.

17 ALDRICH KILLIAN – IRON MAN 3

Aldrich Killian had zowel de motivatie als de krachten om een schrikwekkende schelm te zijn. Zijn gebruik van de Extremis-technologie gaf hem bovenmenselijke krachten en de gave om zich supersnel te genezen. Toch was zijn haat voor Tony Stark het grootste motief om volledig over te stappen naar de duistere kant.

Je zou verwachten van iemand die vuur kan spuwen en een Iron Man-harnas kapotscheurt als was het een kartonnen doos, zeer hoog zou scoren op deze lijst. Maar helaas voor hem waren er veel meer Marvel-schurken succesvoller in hun plannen.

16 WHIPLASH – IRON MAN 2

Opnieuw een oude kennis van Tony Stark op de lijst. Wanneer een man al jarenlang op een kwaadaardig plan broedt, kan hij wel eens ernstige schade toebrengen. Zo werd de jeugd van Ivan Vanko naar de vaantjes geholpen vanwege de connectie die zijn vader had met de Starks. Het was zijn lijden als kind, waardoor hij aasde op wraak op de miljonair Tony Stark.

Zijn onbeperkte kennis over bepaalde technologieën en mechanica maken van hem een geduchte tegenstander. Dankzij zijn twee cybernetische, kinetische zwepen gaf hij in Iron Man een strijd van jewelste. Was het niet voor James Rhodes, beter bekend als War Machine, om zijn maatje uit de nood te helpen, had Whiplash weleens kunnen zegevieren.

Het feit dat acteur Mickey Rourke zijn rol in deze film absoluut haatte, heeft ook niet echt geholpen.

15 DORMAMMU – DOCTOR STRANGE

Als een boosaardige kracht uit The Dark Dimension de top tien niet haalt, dan staat er ons nog wat te wachten. Als leider van The Zealots heeft Dormammu slechts één doel, namelijk zijn duistere dimensie doen samensmelten met de aarde. Hij is zo goed als een almachtig wezen en slaagt erin Dr. Strange te doden… en nog eens te doden… en nog eens te doden… en nog eens te doden…

Dormammu mag dan een omnipotent wezen zijn, snugger is hij niet. Zo had hij niet door dat Strange gebruik maakte van de Time Stone, waardoor ze beiden in een oneindige tijdlus zaten. Doordat hij beseft dat hij mentaal verslagen is door Strange, geeft Dormammu al snel zijn plannen op om de aarde te veroveren. Mietje!

14 OBADIAH STANE/IRON MONGER – IRON MAN

Een arrogante zakenman die zich door niets laat tegenhouden om zijn doel te bereiken kan enorm gevaarlijk zijn, vraag maar onze Belgische voetbalclubs. Vooral als hij zelf een hoogtechnologisch oorlogsharnas in handen krijgt. Obadiah Stane was de allereerste MCU-schurk waarmee de fans te maken kregen en hij stelde niet teleur.

Hij slaagde er zelfs in om Tony Stark voor de gek te houden en een krachtiger harnas te bouwen. Van de hele Iron Man-saga was dit zonder twijfel de meest gevaarlijke tegenstander.

13 DARREN CROSS/YELLOWJACKET – ANT-MAN

Net als Obadiah Stane, ziet Darren Cross eruit als een klootzak in een maatpak. Maar hij is meer dan dat. Hij kan weleens de meest gewetenloze schurk zijn in het MCU-universum. In tegenstelling tot de Iron Monger is The Yellowjacket wel een ervaren vechter.

Hij is het type schurk dat zijn tegenstanders altijd twee stappen voor is, en zo was hij bijna de eerste slechterik van Marvel die bijna zegevierde, was het niet vanwege zijn krankzinnigheid.

12 EMIL BLONSKY/ABOMINATION – THE INCREDIBLE HULK

Over een superharnas beschikken is één ding, maar jezelf kunnen transformeren in een gigantisch monster is weer iets anders. Emil Blonsky heeft de gecombineerde eigenschappen van twee machtige Avengers, namelijk die van Captain America en de Hulk. Blonsky is vastbesloten om de machtigste persoon ter wereld te worden en hij laat zich door niets tegenhouden. Vandaar dat hij zich zonder problemen opgeeft om proefkonijn te spelen voor bedenkelijke experimenten.

Als je de Hulk bijna een poepje kunt laten ruiken, ben je een formidabele tegenstander van formaat. 

11 MALEKITH THE ACCURSED – THOR: THE DARK WORLD

Het tweede deel van de Thor-trilogie wordt door velen beschouwd als de slechtste film uit de hele MCU. Geen wonder dat deze duistere elf geen geliefde figuur was. Desondanks wist hij de machtige Thor bijna op zijn knieën te krijgen. Zo is hij verantwoordelijk voor de dood van Thors moeder Frigga en slaagde deze oorlogsgeneraal er bijna in om de aarde in een nieuw ijstijdperk te steken.

10 RONAN THE ACCUSER – GUARDIANS OF THE GALAXY

Ronan the Accuser, de grote schurk uit Guardians of the Galaxy , is een zeer sadistisch wezen vanwege zijn ongekende haat voor de Xandarians. Deze haat dwingt hem daden te doen waar andere schurken het lef zelfs niet voor hebben, zoals het bedotten van de almachtige Thanos. In een één-op-één gevecht kent hij geen gelijke. Zo veegt hij met gemak de vloer aan met de sterke Drax. Hij kon enkel verslagen worden door het nodige teamwork van de Guardians.

9 ADRIAN TOOMES/THE VULTURE – SPIDER-MAN: HOMECOMING

Meestal heb je bij een slechterik niet het gevoel dat het een echte mens is waar je naar aan het kijken bent. Maar bij Vulture is dit wel het geval. Dit komt natuurlijk omdat hij gewoon een liefhebbende echtgenoot en vader is. Van de een op de andere dag raakt Adrian Toomes zijn bedrijf kwijt en er zit niks anders op dan samen met zijn crew op zoek te gaan naar overblijfselen van de buitenaardse invasie om te kunnen verkopen.

Helaas komt Peter Parker erachter en die doet er alles aan om hem tegen te houden. Als de Vulture is hij een intense tegenstander voor Spider-Man, maar als beschermende vader is hij des te gevaarlijker.

ULTRON – AVENGERS: AGE OF ULTRON

Artificiële intelligentie is een zegen, maar ook een dreiging. Samen met wetenschapper Bruce Banner probeert Tony Stark de krachten uit de scepter van Loki te gebruiken om een krachtveld te maken dat de aarde kan beschermen. Helaas heeft dit krachtveld een eigen wil en opeens zien de Avengers zich geconfronteerd met een oppermachtige tegenstander, Ultron.

De robot Ultron gelooft in de superioriteit van mechanische wezens over mensen en organische levensvormen.  Ultrons buitenste laag bestaat voornamelijk adamantium, waardoor hij vrijwel geheel ondoordringbaar is. Maar zijn achtste plaats heeft hij verdiend aan het feit dat hij de allereerste schurk was die erin slaagde om een Avenger te doden.

RED SKULL – CAPTAIN AMERICA: FIRST AVENGER

Niet alleen de oudste schurk op de lijst, maar ook één van de meest kwaadaardigen. De plannen van Johann Schmidt’s zijn honderd procent puur kwaad aangezien hij elke hoofdstad ter wereld wilt bombarderen. Nadat het personage in The First Avenger op mysterieuze wijze verdween, doordat die de Tesseract aanraakte, hoorden we lange tijd niets over het personage. Maar in Infinity War bleek dat hij naar Vormir getransporteerd was, waar hij de Soul Stone moest bewaken. 

Nu Red Skull terug over zijn vrijheid beschikt, kan hij zelf een Infinity Stone bemachtigen, zoals hij altijd van plan was. Een ongeziene kracht om rekening mee te houden dus.

EGO – GUARDIANS OF THE GALAXY VOL.2

Ego is een vader met zeer slechte kantjes. Hij reisde de hele kosmos door om overal kinderen te verwekken en een zaadje met zijn kracht te planten. Hij hoopte dat zijn kinderen iets van zijn krachten zouden erven. Op die manier konden ze samen het heelal  vernietigen en daarmee ook al het leven. De enige die echt iets van Ego’s krachten bezit, is Peter Quill. 

Maar hij kwam erachter dat Ego zijn moeder, Meredith, heeft vermoord. Zij was namelijk te veel afleiding van zijn uiteindelijke doel. Hoe slecht ben je wel niet als je de enige vrouw waar je ooit van hebt gehouden, besmet met kanker? 

HELA – THOR: RAGNAROK

Hela zat duizenden jaren in de gevangenis. In Thor: Ragnarok ontsnapt ze, en wil ze zich wreken op Asgard. Dat ze geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken, bewijst ze door meteen de machtige hamer Mjölnir van Thor te vernietigen. Daarna vermoordt ze het vriendenkliekje van Thor. Haar honger naar macht, gecombineerd met nooit geziene kracht en intelligentie, maakt haar de kwaadaardigste vrouwelijke schurk op deze lijst.

HELMUT ZEMO – CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR

Machtig zijn betekent niet automatisch dat je over enorme fysieke krachten moet beschikken, dat punt heeft Helmut Zemo maar al te goed bewezen. Ondanks het feit dat hij maar een gewone sterveling is, slaagde hij er toch maar netjes in om totale verdeeldheid te zaaien tussen de Avengers. Daarvoor moest hij niet vertrouwen op magie of goddelijke krachten, maar enkel op sluwe manipulatie.

Hierdoor creëerde hij een soort burgeroorlog tussen ’s werelds machtigste superhelden. Hij is één van de weinige schurken die daadwerkelijk slaagde in het uitvoeren van zijn boosaardige plannen.

LOKI – THOR & THE AVENGERS

Eigenlijk kunnen we vaststellen dat Loki, de geadopteerde broer van Thor, het resultaat is van ongelukkige omstandigheden. Vanaf dat hij nog maar een kleine jongen is, wordt hem duidelijk gemaakt dat je alleen Odins trots kan verdienen door op de troon van Asgård te zitten. Hij komt erachter dat hij nooit recht had op de troon, en dat het koninkrijk hem eigenlijk een monster vindt. Hij is immers geadopteerd en niet de echte zoon van Odin. Zijn droom valt in diggelen en een klein beetje slechtheid is al genoeg om hem naar de duisternis te trekken. Hij wilt zichzelf bewijzen, hij is jaloers en wil er gewoon bijhoren en heeft daar alles voor over.

Een onruststoker die vaak van gedaante verandert, constant liegt en steeds de zijde kiest die hem het beste uitkomt.  De gemiddelde Belgische politicus dus.  Helaas voor Loki heeft Thanos hem even goed op zijn plaats gezet. Laten we hopen niet voor eeuwig.

ERIK KILLMONGER – BLACK PANTHER

Dat wat iemand tot een echte schurk maakt, is zijn beweegreden. Met Erik Killmonger heeft Marvel sinds lange tijd een slechterik waar je als kijker een band mee schept. Hij wilde namelijk alle mensen van Afrikaanse afkomst helpen met de technologie die Wakanda ontwikkelde. Hij was van mening dat zij zich afsloten van de wereld, en van de mensen die hen nodig hadden. 

Zijn motieven waren misschien menslievend, maar zijn methoden om ze te bereiken waren dat niet. Die waren radicaal, gevaarlijk en vooral slecht. Uiteindelijk heeft Erik Killmonger de Black Panther ervan weten te overtuigen om de technologie van Wakanda te delen met diegenen die het nodig hebben. Ondanks dat Erik Killmonger er niet meer is, leeft zijn nalatenschap door bij T’Challa. Erik Killmonger is dus zeker één van de Marvel-slechteriken met de meeste overtuigingskracht.

THANOS – AVENGERS: INFINITY WAR

Deze nummer één zal niet echt een schok zijn , aangezien deze halfgod verantwoordelijk is voor het wegvegen van de helft van al het bestaan – inclusief superhelden – met slechts een vingerknip. Zijn doel was dan ook om het universum opnieuw te balanceren om iedereen van honger en oorlog, als gevolg van overbevolking, te redden. 

Thanos is een bijzonder sterk uitgewerkte schurk die we, ondanks we het niet met hem eens zijn, volledig kunnen begrijpen. Dit komt voornamelijk omdat hij ook een zwakke kant heeft: hij kan namelijk liefhebben. Zonder liefde had hij namelijk nooit alle zes de stenen verkregen. Alleen door zijn stiefdochter Gamora op te offeren, wist hij een bepaalde Infinity Stone te bemachtigen. Om deze steen te krijgen moest Thanos namelijk opofferen wat hem het meest dierbaar was. 

Trouwens: iemand die de Hulk gebruikt als bokszak, is sowieso een kracht om rekening mee te houden.

Maaaaaaaaaaaaaaaaaar……….

Mochten we ook de slechteriken uit de Marvel TV-series laten mee doen met bovenstaande lijst, is er één sadistische kerel die deze twintig schurken kan verslaan met slechts enkele woorden. Maak kennis met de grootste aartsvijand van Jessica Jones: Zebediah Kilgrave

Dit is een sociopaat met de gave iedereen te kunnen opdragen wat te doen en hoe zich te gedragen. Vraagt hij aan je om je hand in een mixer te steken, dan doe je dat gewoon. Of als hij je vraagt om je eigen kinderen te vermoorden, kan je onmogelijk zijn bevelen negeren.  Dit dankzij een chemische substantie waardoor hij de mogelijkheid verkreeg om via zijn stem en feromonen de acties van andere mensen te manipuleren. Zijn maandenlange brainwashing, kidnapping en manipulatie van Jessica was de reden waarom ze haar superheldencarrière opgaf.

Dat maakt hem voor ons de meest gevaarlijke superschurk uit het ganse Marvel-universum.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More