“De 1,5 metercultuur bestaat niet”

Anderhalve meter afstand houden gaat in tegen de menselijke natuur.

De Nijmeegse klinisch psycholoog Jan Derksen zegt in de Nederlandse krant AD dat de 1,5 metersamenleving er nooit zal komen. Dat de meeste mensen nu al de 1,5 meter-regel aan hun laars lappen, is volgens de psycholoog gewoon menselijk.

“Menselijk gedrag wordt gestuurd vanuit hechting”, vertelt de wetenschapper.Dat betekent dat een kind op de moeder zit geplakt en zonder die moeder of vader niet kan leven. Dat zit heel diep in ons. Wij zijn zoogdieren die gewend zijn aan het huid-op-huidcontact. Elkaar aaien of elkaar in het gezicht slaan. Zo gaan wij mensen in wezen met elkaar om. Als je dan ineens zegt dat we elkaar niet meer mogen aanraken, is dat ongeveer hetzelfde als zeggen dat we niet meer mogen drinken.”

Wie deze dagen of café en restaurant is geweest, zal ongetwijfeld hebben kunnen vaststellen dat er van het nieuwe normaal geen sprake is. De meeste mensen staan er gewoon niet bij stil, of houden er gewoon geen rekening mee. Wat doe je in zo’n geval? Je onpopulair maken en ze aanspreken? Of erger nog de politie bellen? Zowel cafébazen als de vaste klanten hebben een en ander in te halen en gaan er vollen bak voor. Het nieuwe normaal is gewoon abnormaal. Het zit niet in onze genen en niet in ons hoofd, niet in onze persoonlijkheid.

Op naar de tweede golf.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More