Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

De 10 meest opmerkelijke momenten uit de Olympische geschiedenis

Gert B. - 29-07-2021

Oh wat hadden we enkele dagen geleden leedvermaak met de Hollanders in Tokio.

Alles leek hen tegen te zitten en sommigen spraken zelfs over een vloek. Maar kijk nu. Ze zitten ondertussen (op dit moment van schrijven) al aan dertien medailles, terwijl het voor de Belgen weer de zoveelste net-niet Spelen lijkt te worden. Wie lacht er nu?

Gelukkigen kennen de Olympische Spelen voldoende momenten in het verleden om glimlach op je gezicht te toveren.

Wij pikken er voor jou de tien leukste uit.

Maar laten we eerst beginnen met de meest ongepaste sponsor ooit van de Spelen:

Dus steek er nog eentje op en genieten maar.

1. Met 28 medailles in totaal is de Amerikaanse ex-zwemmer Michael Phelps de meest gedecoreerde atleet ooit. Lag het nu aan zijn talent of zijn psychologische oorlogsvoering? Want behalve zijn snelheid als een dolfijn op speed, stond Phelps er ook om bekend zijn tegenstanders een doodse staar te geven. Gelukkig zonder duikbrilletje op.

2. Maar ook buiten de speelvelden mocht er eens gelachen worden. Wie kan er zeggen dat ze al dertig Olympische Spelen mocht meemaken? Niemand minder dan Queen Elizabeth uiteraard. Ze lijkt nog taaier te zijn dan een biefstuk van een hoogbejaarde koe. Zeker toen ze tijdens de openingsceremonie van de Spelen 2012 in Londen uit een vliegtuig sprong, begeleid door niemand minder dan 007. Die springlessen van Eddy Wally kwamen dan toch nog van pas (voor de stuntvrouw in kwestie).

3. Mochten er medailles uitgereikt worden voor de traagste tijd ooit zou Eric Moussambani uit Equatoriaal-Guinea het hoogste schavot behaald hebben. Hij was slechts 22 jaar oud en ondanks zijn slechte prestatie werd hij gezien als held van die Olympische Spelen in Sydney 2000. Moussambani trainde tussen slangen en krokodillen om te kunnen deelnemen aan De Spelen.

Omdat in de eerste reeks twee andere zwemmers te vroeg van het startblok vielen, stond hij er alleen voor in baan 5. Moussambani startte nog veelbelovend, maar in de tweede vijftig meter spartelde hij om boven water te blijven. Onder luide aanmoedigen van 17.500 toeschouwers volhardde hij toch en finishte in 1:52.72, een dikke minuut meer dan de 48.30 waarmee Pieter van den Hoogenband in Sydney toen goud won.

We zijn 21 jaar later, Moussambani is 42 jaar, werkt in een petroleummaatschappij in Malabo en is door Equatoriaal-Guinea aangesteld tot nationaal zwemtrainer. Ze trainen niet langer in de rivier, maar in een echt olympisch zwembad. De tactiek van Eric? “Ik laat ze video’s van Phelps zien”.

4. Hoe boots je een menselijk springtouw na? Misschien als je zo groot geschapen bent als deze kerel, maar hoe flik je dat als een Olympisch team? Vraag dat maar aan deze Chinese acrobaten uit Rio 2016. Zij slaagden er met succes in tot groot jolijt van het publiek. Hadden ze deze tactiek ook maar toegepast om appetijtelijke vleermuizen weg te jagen.

 

5. België had gehoopt op een medaille in taekwondo, maar lag er meteen uit. Maar weet je wie er voor altijd uit ligt? De voormalige Cubaanse taekwondo-atleet Ángel Valodia Matos Fuentes. Hij kan zijn dagen slijten met het drinken van rum en het roken van sigaren, want een scheidsrechter naar de vaantjes trappen behoort niet echt tot de Olympische gedachte. 

Matos vocht voor de derde plaats in de klasse tot 80 kilogram tegen de Kazach Arman Chilmanov. Hij verloor de match omdat hij zich moest laten verzorgen aan de voet, terwijl hij 3-2 voor stond. Toen die beslissing genomen werd, stapte de Cubaan samen met zijn trainer op de tatami om te discussiëren met de scheidsrechter. Helaas werd de discussie niet gevoerd met woorden maar met trappen.

6. De gouden medaille is nog enkele meters van je verwijderd, en opeens word je van de baan geduwd door een zatte Schot in een kilt. Het gebeurde tijdens de Spelen in Athene 2004 met marathonloper Vanderlei Cordeiro de Lima. Als leider in de olympische marathon werd hij opeens van de weg geduwd door de krankzinnige Schot Neil Horan, beter bekend als 'De Dansende Priester'.

Horan trachtte op deze manier aandacht te geven aan het einde van de wereld, dat volgens zijn geloof naderend was. Door zijn dwaze actie moest de Lima zich uiteindelijk maar tevreden stellen met brons. 

7. Een val tijdens de paardsprong in het turnen is niet abnormaal. Maar als meerdere turnsters achter elkaar bijna op hun smoeltje gaan, moet er toch een belletje beginnen te rinkelen. Dat was het geval voor de individuele allroundfinale vrouwen in Sydney 2000. Het paard stond vijf centimeter te laag ingesteld, waardoor veel sprongen telkens de mist ingingen. Het werd pas veel te laat opgemerkt, waardoor veel turnsters zich nadien bestolen voelden. 

8. De Ethiopiër Abebe Bikila werd in 1960 in Rome uitgelachen, maar won uiteindelijk de marathon niet op zijn sloffen maar op zijn blote voeten. Bij zijn testloop zorgden zijn schoenen voor veel blaren, dus besloot hij zonder schoenen te lopen. Hij had ook in zijn jeugd heel veel op blote voeten gelopen en daardoor een echt ontzettend dikke eeltlaag ontwikkeld.

9. Te lelijk voor de Olympische Spelen? Dat zijn deze dames alvast niet. De Chinese regering liet tijdens de opening van de Olympische Spelen 2008 een lied playbacken door een schattig Chinees meisje omdat het echte zangeresje scheve tanden had. De negenjarige plaatsvervangster Lin Miaoke kreeg dus alle lof en aandacht. Van Ranst zal het niet graag horen, maar de Chinese regering vond een meisje met een lelijk gebit niet passen bij het beeld dat het naar buiten wou uitdragen van China en het Chinese volk. 

10. Laten we eindigen met het beeld van de meest nutteloze job ooit. Neen, niet die van parkeerwachter in Molenbeek, maar dat van een zwembadredder tijdens een evenement waar de beste zwemmers ter wereld aanwezig zijn. Ach, om de Waalse politici tijdens de watersnood te citeren: 'Zolang we maar op het eind van de maand onze centen krijgen.".

https://twitter.com/NBCOlympics/status/762478050860597248

De 10 meest hilarische momenten uit de olympische geschiedenis

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken