De 10 fysieke en mentale voordelen van een ijskoude douche

We krijgen dagelijks een koude douche over ons heen zonder het echt te beseffen.

Wanneer je het eindresultaat ziet van tax-on-web, wanneer je op een zomerse dag meer de asfalt van de E40 gezien hebt dan de zandkorrels van de Belgische kust of als op Valentijn je vriendin assistentie vraagt met dat speeltje in de onderste lade. De lijst is eindeloos.

Wil je beter bestand worden tegen al die figuurlijke koude douches, neem dan dagelijks een échte koude douche.

Tenslotte, iedereen deed het, totdat in de 18de eeuw het warmwatersysteem werd uitgevonden. Sindsdien lijkt de moderne samenleving vergeten te zijn, welke natuurlijke voordelen verbonden zijn aan koud water. We geven precies meer om het heerlijke comfort van die warme douches dan de staat waarin ons lichaam zich in bevindt. 

Je hebt er nochtans baat bij om voortaan de kraan naar het blauwe streepje te draaien.

En wel om deze tien uitstekende redenen. Daarbij als niemand minder dan de dondergod Thor erbij zweert, wie zijn wij dan om het te ontkennen?

1. Het ijskoude water bevordert je immuunsysteem.

In tegenstelling tot een warme douche, reageert je lichaam meteen op al dat ijskoude water. Het voelt misschien alsof je een driedubbele beroerte gaat krijgen, maar hoe meer je het doet, des te sterker je lichaam wordt en uiteindelijk ook beter bestand zal zijn om virussen en infecties te bestrijden.

2. Je huid wordt glad en strak.

Al die luchtvervuiling, uitlaatgassen en stress in ons dagdagelijks leven doen ons er soms veel ouder uitzien dan we in werkelijkheid zijn. Wil je een Herman Brusselmans-look voorkomen, denk eraan: koud water maakt je huid sterk en elastisch. Heet water daarentegen, droogt je velletje uit en zorgt voor vroegtijdige rimpels.

3. Het voorkomt spataders.

We hebben het allemaal eens gezien op de kuiten van de persoon voor ons aan de kassa in de supermarkt. Blauwe, kronkelige en soms bobbelige aders die ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Wil jij niet hetzelfde lot beschoren zijn, weet dat koud water de bloedcirculatie bevordert en de bloedvaten verkleint.

4. Het ontlast interne organen.

Een koude helse douche zorgt ervoor dat giftige stoffen en onzuiverheden naar de poriën stromen en op die manier het lichaam kunnen verlaten. En het bespaart je een dure detoxbehandeling uit.

5. Bye bye stress.

Waarom toevlucht zoeken tot cafeïne, nicotine, codeïne en andere ine’s als je al een kalmerend effect voelt meteen na een koud stortbad? Blootstelling aan kou activeert namelijk het sympathische zenuwstelsel, verhoogt het niveau endorfines in je bloed en bevordert adrenalinevrijlating in het brein. Bovendien stuurt het, door het hoge aantal koureceptoren in de huid, een overweldigend aantal elektrische impulsen van de zenuwuiteinden naar het brein, wat een anti-deprimerend effect heeft.

6. Je begint de dag klaarwakker.

Koffie is lekker en kan deugd doen. Maar heeft het nog effect als je het constant drinkt als water en kan je er dan nog van genieten? Bewaar dus dat koffie-moment voor een speciaal tijdstip en gebruik koud water om alert aan de dag te beginnen. De koude schok vormt een natuurlijke trigger voor de hypothalamus in je brein, waar bepaalde hormonen vrijkomen die je energie boost, en je verhoogde snelheid en kracht geven. Je krijgt namelijk een adrenaline-rush. Met drie minuten koud douchen kan zelfs het chronisch vermoeidheidssyndroom tijdelijk tegengegaan worden.

7. Je hebt minder snel kou.

Het klinkt contradictorisch, maar toch is het zo. Van koude douches blijf je langer warm. Blootstelling aan kou bevordert de aanmaak van ‘bruin vetweefsel’, het ‘goede’ vet dat energie snel verbrandt en dat ons ons helpt warm te houden. Geen overbodige luxe in deze tijden van dure energiefacturen.

8. Je haar gaat er van stralen.

Er zijn voordelen aan een kale knikker, dat is een feit. Maar als we mochten kiezen, lopen we toch liever rond met een prachtig golvend kapsel. Hoge temperaturen verwijderen het vocht dat in je haar zit en spoelen als het ware de natuurlijke oliën weg, waardoor het er slecht en ongezond uitziet. IJskoud water daarentegen, voorkomt net uitdroging. 

9. Het helpt om depressie te bestrijden

Koude douches trainen je zenuwstelsel om veerkrachtiger te zijn en om te gaan met stress, want telkens je eronder staat eisen ze  een kleine hoeveelheid stress op je zenuwstelsel. Maar niet getreurd, je lichaam leert hiermee om te gaan. Op de lange termijn kan dit er dus toe leiden dat je kalmer en rustiger reageert op stressvolle situaties. Tevens wordt er meer van de stof noradrenaline aangemaakt. Mensen met te weinig noradrenaline voelen zich vaak down en zijn emotioneel wat aan de onstabiele kant.

Het nemen van koude douches of baden vergt ook wilskracht en doorzettingsvermogen. Wanneer jezelf de mentale kracht traint om koude te trotseren, zal deze mentaliteit zich ook doorzetten in alle aspecten van je leven. Het nemen van een koude douche elke ochtend is dus in feite een overwinning dat je zelfvertrouwen een boost geeft.

10. Het doet wonderen voor je spermakwaliteit

Het aantal zwemmertjes neemt af wanneer de temperatuur van de testikels toeneemt en verhoogt als de temperatuur lager is dan de gewoonlijke lichaamstemperatuur.

Voor zij die overtuigd zijn om het eens uit te proberen, kunnen alvast deze tips proberen. Laat het koude water eerst alleen op je armen en benen vallen. Als je hieraan gewend bent, kun je de rest van je lichaam onder de koude douche brengen en eventueel ook je hoofd. Bouw het rustig aan op, start met een paar seconden, en bouw het uit naar enkele minuten. Kijk of je je ademhaling onder controle kunt krijgen en normaal en rustig door kunt ademen.

Dus voortaan als je boiler weer stuk is, zie het als een zegen, geen vloek!

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More