De 10 beste Vlaamse films op Streamz

streamz top 10

Op zoek naar filmkwaliteit van eigen bodem maar je weet niet goed waar te beginnen? Geen nood, wij maakten een lijst van de beste Vlaamse films op Streamz (volgens IMDb) en rangschikten deze van 10 naar 1.

10. Sprakeloos (2017)

Een bewerking van de gelijknamige roman van Tom Lanoye uit 2009, geregisseerd door Hilde Van Mieghem.

Stany Crets kruipt in de huid van Jan, een bekend schrijver die worstelt met zowel zichzelf als de deadline van zijn nieuwe boek. Wanneer zijn flamboyante moeder (Viviane De Muynck) na een beroerte begint af te takelen wordt hij geconfronteerd met heden en verleden en al gauw dringt een analyse over zijn eigen leven zich op.

Winnaar van de Telenet publieksprijs op de Ensors 2017.

Lees hier meer over Sprakeloos

9. Terug naar morgen (2015)

Een film van Lukas Bossuyt over tijdreizen en het daarbij komende ‘butterfly effect’.

Matteo Simoni speelt Tom, een Leuvense student die uit het niets een bericht in zijn mailbox ontvangt van een zekere Lena. Zij vraagt hem dingen te doen die op het eerste zicht waanzin lijken maar al snel blijkt alles zijn reden te hebben. Koen De Graeve is ‘Doc Brown’ van dienst als Viktor, een geniale maar getormenteerde wetenschapper.

Lees hier meer over Terug naar morgen

8. d’ Ardennen (2015)

In deze meesterlijke thriller van Robin Pront volgen we het wel en wee van ex-gevangene Kenneth (Kevin Janssens) die zijn leven terug in handen moet nemen na vier jaar in de gevangenis doorgebracht te hebben. Zijn ex-vriendin Sylvie (Veerle Baetens) is ondertussen samen met Kenneths broer Dave (Jeroen Perceval).

De film won in 2016 meerdere Ensors (o.a. voor beste film) en was ook de Belgische inzending voor de 89ste Oscaruitreiking.

Lees hier meer over d’Ardennen

7. Vincent (2016)

Een film van Christophe Van Rompaey over de 17-jarige Vincent (Spencer Bogaert) die na 3 mislukte zelfmoordpogingen ‘ontvoerd’ wordt door zijn Franse tante Nikki (Alexandra Lamy). Zij neemt hem mee op reis naar Frankrijk om hem te tonen dat het leven veel meer is dan enkel kommer en kwel. Maar Vincents moeder (Barbara Sarafian) is daar allesbehalve mee opgezet.

‘Vincent’ werd genomineerd voor de European Film Awards 2017 in de categorie ‘beste komedie’.

Lees hier meer over Vincent

6. De Patrick (2019)

Kevin Janssens zoals we hem nooit eerder zagen.

Deze prent van Tim Mielants over de 38-jarige uitbater van een naturistencamping die hopeloos op zoek gaat naar zijn verloren hamer gaat is momenteel genomineerd voor maar liefst 13 Ensors en won eerder al de Magritte du cinéma voor beste Vlaamse film.

Lees hier meer over De Patrick

5. Black (2015)

De film die rellen veroorzaakte in de Brusselse Kinepolis-bioscopen bij diens première omdat minderjarigen de film niet mochten zien.

Adil El Arbi en Bilall Fallah slaan na ‘Image’ opnieuw de handen in elkaar en brengen met hun tweede langspeelfilm een rauw relaas over het leven in de Brusselse achterwijken. Martha Canga Antnio vertolkt Mavela, een jong bendelid die verliefd wordt op Marwan (Aboubakr Bensaihi) maar gezien hij lid is van een rivaliserende bende moet hun relatie geheim blijven.

Won in 2015 de publieksprijs op Film Fest Gent en de Discovery Award op het Internationaal filmfestival van Toronto.

Lees hier meer over Black

4. Adem (2010)

Tom (Stef Aerts) lijdt aan taaislijmziekte. In het ziekenhuis leert hij Xavier (Wouter Hendrickx) kennen die aan diezelfde ziekte lijdt maar in tegenstelling tot Tom is Xavier een ware optimist. Hans Van Nuffel, die zelf ook aan de ziekte lijdt, leverde met deze film een heus meesterwerk af. Dit resulteerde in meerdere awards, o.a. de Discovery Award op de European Film Awards.

Lees hier meer over Adem

3. Aanrijding in Moscou (2008)

Matty (Barbara Sarafian) en Johnny (Jurgen Delnaet) leren elkaar meteen goed kennen na een incident gehad te hebben in het verkeer. Hoewel Matty eerst niets moet weten van de eigenwijze Johnny blijkt ze langzamerhand toch te smelten voor de charmes van de jonge truckchauffeur.

Naast het winnen van talloze prijzen zette Christophe Van Rompaey met deze film Gent voorgoed op de wereldkaart.

Lees hier meer over Aanrijding in Moscou

2. All of us (2019)

Willem Wallyn nam zowel het scenario als de regie in handen voor deze meeslepende tragikomedie.

Cathy (Maaike Neuville) heeft maar nog enkele maanden te leven. Ze komt terecht in een zelfhulpgroep voor terminale patiënten, geleid door Els (Barbara Sarafian). Een onervaren therapeute die middenin een midlifecrisis zit. Na haar dood wil Cathy dat haar jongere zus haar rol overneemt als moeder en echtgenote.

Momenteel genomineerd voor maar liefst acht Ensors.

Lees hier meer over All of us

1. Loft (2008)

De meest succesvolle Belgische film ooit met een record-aantal van 1.186.071 bezoekers.

Vijf vrienden delen samen een loft waar ze naar hartelust kunnen doen wat ze willen zonder medeweten van hun wederhelften. Maar wanneer ze op een ochtend het lijk van een jonge vrouw aantreffen, wordt er massaal met de vinger gewezen. Erik Van Looy’s opvolger voor ‘De zaak Alzheimer’ kende zowel bij publiek als pers ongekend succes.

Van de film verscheen er alsook een Nederlandse (2010) en Amerikaanse re-make (2014).

Lees hier meer over Loft

Stream(z)en maar!

 

 

 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More