“Dat de Indiase variant besmettelijker is, is pure speculatie”

“Verontrustend, maar heel veel weten we niet.”

Nadat Marc Van Ranst – net voor het Overlegcomité – een busje Indiërs op het spoor kwam die besmet bleken met de Indiase variant, besmette het ene doembericht het andere. Minister Annelies Verlinden (CD&V) wilde meteen de quarantaineregels verstrengen. Doch volgens viroloog Piet Maes weten we nog niet zo heel veel over die nieuwe mutatie. Er doen geruchten de ronde dat de variant besmettelijker zou zijn dan de Britse variant, maar meer dan een veronderstelling is dat voorlopig niet. 

De komst van Britse variant zorgde bij vorige Overlegcomités voor paniek en zou ondertussen dominant zijn in ons land. Volgens de Britse statistisch geneticus Jeffrey Barrett, het hoofd van het Covid-19 Genomics Initiative, is er echter geen bewijs dat de Indiase variant sterker zou zijn dan de Britse.

Op dit moment worden de journaals overspoeld met schrijnende beelden van Indiase ziekenhuizen, waar mensen bij de ingang van het ziekenhuis doodgaan en familieleden hun wanhoop uitschreeuwen. Bovenop die beelden worden cijfers geplakt van het waanzinnig aantal nieuwe besmettingen en doden. De afgelopen 24 uur kwamen er 340.000 bevestigde gevallen bij.

‘Een plus een is twee’, is de redenering. De Indiase variant zal dan wel veel besmettelijker zijn. Maar volgens Barrett weten we niet of de recente golf te wijten is aan de Indiase variant en weten we ook niet of hij besmettelijker is. “Labo-experimenten en vaccinatiedata om de variant te evalueren, zijn er nog niet. Ook over de verspreiding kun je te weinig zeggen”, aldus de geneticus. In Indiase steden is elementaire hygiëne vaak onbestaande en is afstand houden onmogelijk. Bovendien is er een gebrek aan zowat alles.

“Eerder was al geweten dat Astra­Zeneca minder goed beschermt ­tegen de Zuid-Afrikaanse variant. Dat lijkt hier ook het geval”, zegt Piet Maes in ‘Het Nieuwsblad’.

Wat ons opvalt – net zoals bij de aankondiging van de Britse variant – dat er veel conclusies worden getrokken uit veronderstellingen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More