Cybercomponent van Belgisch leger blijft voorlopig wazige belofte

De minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) wil een cybercomponent aan het Belgisch leger toevoegen. Het plan is dat tegen 2025 de ‘cybersoldaten’ vanachter hun computer het online gevecht zullen aangaan.

Dedonder kreeg gisteren twee vragen hierover in de bevoegde Commissie van De Kamer. Parlementsleden willen meer details over dat plan. Dedonder: “Het is de ambitie om met 110 personen te beginnen en het personeelsbestand tegen 2030 tot 300 personen uit te breiden. Er zullen zeer specifieke profielen aangetrokken moeten worden.”

Het plan van Dedonder blijft wel erg vaag. De minister: “De komende jaren zal de cybercapaciteit van de ADIV (de militaire inlichtingendienst en tegenhanger van de burgerlijke VSSE) versterkt worden: de dienst zal unieke perspectieven inzake loopbaantraject en opleiding bieden. Bovendien zullen de statuten aangepast worden om medewerkers met een zeer specifiek profiel te kunnen aanwerven.” Het is dus niet duidelijk of die cybercomponent onafhankelijk zal werken binnen de structuur van Defensie of een onderdeel zal zijn van ADIV.

Dedonder: “Vooralsnog werd er geen beslissing genomen. Om deze capaciteit uit te bouwen wordt er gekeken naar eventuele partnerships met de privésector.” De aspecten in verband met de nationale veiligheid zijn in die beoordeling primordiaal. Er bestaat eveneens een procedure voor het verkrijgen van een veiligheidsmachtiging voor privébedrijven of voor personen van buiten Defensie, afhankelijk van het vereiste veiligheidsniveau en de vereiste toepassingsgebieden. 

Kamerlid Kattrin Jadin (MR) blijft wel op haar honger zitten: “U hebt de rekruteringsstrategie toegelicht zonder iets over de geoormerkte middelen of het tijdpad te vermelden.” De op te richten Cybercomponent blijft voorlopig een wazige belofte.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More