Criminelen pasten zich snel aan coronacrisis aan

Eind september was er een Gezamenlijke Parlementaire Controlegroep Europol (GPC Europol) in het Europees Parlement in Brussel. Het verslag werd deze week gepubliceerd.

Catherine De Bolle, uitvoerend Directeur van Europol, stelt dat de COVID-19-pandemie de misdaad gevoelig heeft beïnvloed. Misdaadnetwerken zijn er volgens haar bijzonder snel in geslaagd om hun werkwijze aan de nieuwe situatie aan te passen.

Europol stelt zich hierbij tot doel de veiligheidsdiensten van de EU-lidstaten een zo adequaat mogelijk overzicht aan te reiken. Daarom heeft het agentschap een aantal gerichte verslagen gepubliceerd over het gewijzigde misdaadlandschap. Die verslagen zijn te vinden op de website van Europol.

De voornaamste bevindingen van deze verslagen zijn: de toename van de online seksuele uitbuiting van kinderen, de onverminderde instroom van drugs ondanks de reisbeperkingen en de toegenomen criminele activiteiten op het vlak van witwassen en financieren van terrorisme.

De Bolle kaart ook de nood aan om extra inspanningen te doen op het vlak van migrantensmokkel ingevolge de verhoogde grenscontroles.

Uit de ‘Operatie Emma’, waarbij Europol operationele steun bood aan een Nederlands-Frans onderzoek naar een misdaadcommunicatienetwerk, concludeert De Bolle dat het agentschap alleen zijn rol zal kunnen blijven spelen indien het gemachtigd wordt om de ruwe informatie uit grote datasets te verwerken tot bruikbare analyses. Aangezien het huidige mandaat dit onmogelijk maakt, is de Europolverordening volgens haar dringend aan herziening toe om de nodige juridische klaarheid te bieden.
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More