Covidmaatregelen: is de remedie erger dan de ziekte?

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Elke dag worden we gebombardeerd met cijfertjes over Corona. Zoveel opnames, zoveel doden, zoveel procent stijging… Veel te weinig gaat het echter over de (lange termijn-)gevolgen van de maatregelen. 

Of men het nu een lockdown, quarantaine of ‘paaspauze’ noemt, het komt erop neer dat we beperkt worden in ons doen en laten. En op zich is dat natuurlijk terecht. Het is als maatschappij begrijpelijk dat je ‘mensen in leven houden’ als absolute prioriteit beschouwt.

De overgrote meerderheid van de bevolking is het er trouwens mee eens dat een redelijke beperking van de vrijheden op z’n plaats is, als dat mensenlevens redt. De retoriek die zegt dat ‘de jeugd’, ‘de berbers’ of ‘de Dries van Langenhoves’ zich totaal niet aan de maatregelen willen houden is onzin.

Moeilijker wordt het natuurlijk als diezelfde bevolking de indruk krijgt dat de beperkingen niet meer redelijk zijn. Je moet als overheid steeds kunnen aantonen dat er sprake is van proportionaliteit, en daar trekken beleidsmakers zich bijzonder weinig van aan. Zelfs een veroordeling door de rechtbank die hen daarop wijst leggen ze naast zich neer.

Maar we willen het hier vooral hebben over een ander twijfelachtig fenomeen. En misschien is dat nog gevaarlijker. Er waren in het laatste jaar amper politici of virologen die openlijk over de psychologische en fysieke lange termijngevolgen spraken.

Impact op mentaal welzijn, druggebruik en onze fysieke toestand dus. Het wordt wel eens vermeld, maar amper serieus genomen. Politici en experts antwoorden er steevast ‘ja, maar…’ op, in plaats van echt te luisteren.

En het wordt hoog tijd dat ze dat wel doen. Want een kleine bloemlezing van recent wetenschappelijk onderzoek maakt duidelijk dat de gevolgen veel groter en langduriger zijn dan men nu toegeeft.

Trek gerust een pintje open, en lees verder.

Alcoholmisbruik

Een onderwerp waar het na de eerste lockdown wel even over ging, maar dat sindsdien nog weinig aan bod kwam, is de invloed van de maatregelen op het alcoholgebruik.
Zoals je al kan raden is die invloed niet bepaald positief. 

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More