Coureurs zijn bang voor frietjes

Alleen wie wint, mag een pakje bestellen.

Sporters zijn bijgelovig. De ene sport is daar al gevoeliger aan dan de andere. Hoogspringers bijvoorbeeld, werken een heel ritueel af voor ze over de lat gaan. Het is een ongeschreven wet dat seks voor een wedstrijd verboden is, voetballers weigeren te spelen met rugnummer 13, raken geen metalen voorwerpen aan of dragen een konijnenpootje.

Bij het wielrennen is zowat iedereen het erover eens dat frieten des duivels zijn, maar ze zijn nog maar half als eerste over de meet, of er klinkt al dat ze die avond een groot pak frieten zullen eten. Belgisch kampioen Dries De Bondt vierde dinsdag zijn tricolore trui met een friet. Mathieu van der Poel liet zich vorig jaar gaan na zijn zege in de Amstel Gold Race, Remco Evenepoel vierde er zijn Wereld- en Europese titel mee, Stijn Devolder zijn Rondes van Vlaanderen. Zijn frietjes dan echt zo slecht voor topsporters?

Het Nieuwsblad stelde de vraag aan experten en kwam tot de vaststelling dat ze het niet roerend eens zijn met mekaar. “Voor mij was het nu de ultieme vorm van decompressie”, zegt Dries De Bondt. “Een hehe-gevoel van dit heb ik nu echt verdiend na een periode waarbij ik naar een piek toewerkte en ik me dus ook veel ontzegd heb. Want mijn vorige frietjes dateren al van na de hoogtestage in juli. De keer daarvoor kan ik me zelfs niet direct herinneren.”

Gefrituurde en vette voeding is niet geschikt voor topprestaties, maar psychologen noemen frietjes food for the mind. Wie zich goed voelt in ‘t kopke presteert beter. Ook Paul Van Den Bosch van Energy Lab en jarenlang coach van Sven Nys, is het er niet mee eens dat frieten moeten verboden worden. Hij waarschuwt voor een al te streng dieet en het gevaar voor anorexia atletica. “Ik zeg aan al mijn atleten dat ze gerust om de één à twee weken eens frietjes mogen eten”, zegt Van Den Bossche aan Het Nieuwsblad. “Natuurlijk geen groot pak, maar een normale portie. Daar is niets fout mee. Beter nog, ons lichaam heeft vetten nodig. Ga je te streng diëten en alle mogelijke vetten schrappen, dan doe je meer kwaad dan goed.”

Van ons mag Wout Van Aert straks, na zijn wereldtitel, gerust ne kleine met mayonaise bestellen.

 

 

 

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More