Costa Belgica: armoe troef ondanks het geld

Breng oninteressante mensen samen in een andere omgeving en je bekomt als bij toverslag boeiende televisie? Zo werkt dat niet. Dat kunnen de kijkers van Costa Belgica ook wel vaststellen.

Gisteren op vraag van de grote baas van PNWS een aflevering meegepikt van die reeks over vastgoedmakelaars in Spanje. Het was moeilijk. Televisiekijken moet immers leuk blijven. Er zijn immers alternatieven, zeker als het Valentijn is.

Ik heb weinig of geen ervaring met vastgoedmakelaars. De enige woning die mijn partner en ik ooit in ons leven kochten ging rechtstreeks van de adellijke eigenaar (de topman van een champagnehuis in België) naar ons. De man was toen ruim dertig jaar ouder dan wij en vertelde ons dat hij – ondanks een vastgoedpatrimonium van Knokke tot Aarlen – nooit met vastgoedmakelaars werkt. Zijn vrouw had dan ook de allergoedkoopste advertentie in een krant gezet (2 regels: middelgroot huis te koop, de plaats, de prijs en het telefoonnummer). De edelman legde ons uit dat hij het geld van de makelaar liever verdeelde tussen hem en de kopers (wij dus). Na een bedenktijd van 15 minuten kochten we het huis en we hebben er tot op vandaag geen spijt van.

Costa Belgica dan. Het is irriterende televisie. De makelaars proberen sympathiek over te komen, maar dat lukt niet echt. De kopers zijn gewoon irritant. Zij moeten immers geen moeite doen. Ik kon gisteren dan ook met de beste wil van de wereld geen sympathieke mensen ontdekken. Ik heb ook niets geleerd. Ik heb niet gelachen. Ik heb vooral lelijke appartementen gezien ingericht door mensen met meer geld dan goede smaak. Ik heb huizen gezien die ik zelf niet zou kopen, zelfs als ik een miljoen euro zou krijgen om er te wonen. Zo deed een vrouw met vier katten een bod op een huis waar je op de achtergrond caravans zag staan. Niet echt verstandig dus. Bij alle appartementen is het volgens de verkoopspraatjes van de makelaars bijzonder rustig. Wacht maar tot de toeristen daar zijn. Zicht op een zwembad? Wacht maar tot de joelende kinderen je horendol zullen maken.

Neen, Costa Belgica is geen goede televisie. Geen bijkomende aflevering voor mij, ik heb genoeg (te veel dus) gezien.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More