Correctionele rechtbank spreekt Apache vrij voor filmpje aan ‘t Fornuis

“Apache heeft de privacy van projectontwikkelaar Erik Van der Paal niet geschonden.”

Op 20 oktober 2017 organiseerde projectontwikkelaar Erik Van der Paal een verjaardagsdiner in ‘t Fornuis in Antwerpen. Journalist Stef Arends (Apache) had een fiets met een verborgen camera tegenover de ingang geplaatst en filmde zelf ook met een camerabril de aankomst van de genodigden aan het restaurant. Dat leverde compromitterend materiaal op. Een hele resem politici, advocaten en leden van het toenmalige Antwerpse stadsbestuur – onder wie ook burgemeester Bart De Wever (N-VA) – kwam naar het feestje van hun ‘grote vriend’.

Intieme vriendschappen tussen een projectontwikkelaar – die zijn vette boterham verdient in den bouw – en politici die zijn projecten goedkeuren en toewijzen, worden beschouwd als relaties met een geurtje. Van der Paal was dan ook niet gediend met publicatie door Apache. Hij vond dat hij geen publiek figuur was op het moment van de feiten en dat het om een privéfeest ging, waardoor Apache niet het recht had om heimelijk te filmen en die beelden te koppelen aan beweringen rond belangenvermenging. En dus ging Van der Paal in de aanval en diende klacht in met burgerlijke partijstelling tegen Apache.

Maar de Antwerpse correctionele rechtbank volgt nu het Openbaar Ministerie dat eerder al aangaf dat het maatschappelijk belang van de vastgelegde beelden voldoende is aangetoond. Volgens de rechtbank heeft Apache met het fameuze Fornuisfilmpje de privacy van projectontwikkelaar Erik Van der Paal dan ook niet geschonden. De betrokken journalisten hebben Van der Paal ook niet belaagd.

Of Van der Paal in beroep gaat tegen de uitspraak is nog niet bekend, maar zeer waarschijnlijk. De man weet van geen ophouden, is een ware juridische klopjacht begonnen tegen Apache en startte de voorbije maanden een tsunami aan gerechtelijke procedures tegen de nieuwssite. Merkwaardig, want zonder deze poeha sprak wellicht niemand er nog over.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More