Coronavaccin Moderna levert vooral Europese meldingen van mogelijke bijwerkingen bij vrouwen op

Medical syringe is seen with Moderna company logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Poland on June 12, 2020. American biotech company Moderna has announced on June 11 that will start final stage of covid-19 vaccine trial in July. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)

In de Europese databank EudraVigilance zijn tot 23 februari 2021 voor het coronavaccin van Moderna 2.522 mogelijke bijwerkingen geregistreerd.

De meeste meldingen komen van vrouwen: 1.858. Dat is bijna 3 op 4 gevallen van alle meldingen van mogelijke bijwerkingen. Dat is overigens ook zo voor het gelijkaardige mRNA-vaccin van Pfizer: daar komen bijna 80 % van de meldingen van mogelijke bijwerkingen van het vaccin van vrouwen.

De meeste meldingen zitten in de leeftijdsgroep 18 tot 64 jaar: 1.729 meldingen. Spanje staat als land bovenaan, gevolgd door Italië en Nederland (zie grafiek onderaan van EudraVigilance).

Het vaccin van Moderna is een RNA ribonucleic acid (ribonucleid acid)-vaccins. In deze RNA-vaccins zit een vetbolletje met daarin een instructie (code) die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten gaan maken. Dit zijn de uitsteeksels op de buitenkant van het coronavirus. Het afweersysteem herkent deze spike-eiwitten als lichaamsvreemd en gaat antistoffen maken.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More