“Coronavaccin beschermt zwangere vrouwen én de baby”

Gynaecologen en de taskforce Vaccinatie willen eerder advies aanpassen.

Aanvankelijk werden zwangere vrouwen – en zij die zwanger willen worden – aangeraden om zich niet te laten vaccineren. Maar tijdens het informatiemoment van de taskforce kwamen twee gynaecologen met een heel andere boodschap. Vaccinatie tegen COVID-19 zou veel voordelen bieden voor zwangere vrouwen en hun baby’s, en houdt geen bekende risico’s in.

“Laat je vaccineren, bescherm jezelf en je ongeboren kind”, aldus dokter Isabelle Dehaene van het UZ Gent en professor Frédéric Debiève van  de Cliniques universitaires Saint-Luc. Vaccineren zou ook nog eens volkomen veilig zijn bij borstvoeding en voor vrouwen die zwanger willen worden.

Internationale studies tonen aan dat zwangere vrouwen ernstig gevaar lopen als ze besmet worden met het coronavirus. Er worden maar liefst 60 procent meer vroeggeboortes vastgesteld bij wie besmet is met corona. Die vrouwen lopen daarenboven ook een hoger risico op een zwaarder ziektebeeld, waardoor ze sneller op intensieve zorgen verzeild kunnen raken. Je kan dus stellen dat een Covid-besmetting een risicofactor is voor de zwangerschap.

“De vaccins kunnen redding brengen: er is geen énkel gekend risico voor zwangere vrouwen”, zegt gynaecologe Dehaene. “Bovendien worden antilichamen, opgewekt door de vaccins, in de zwangerschap rechtstreeks doorgegeven aan de baby. Daardoor wordt ook de baby beschermd tegen corona.”

Zwangere vrouwen behoren (nog niet) tot een prioritaire groep om gevaccineerd te worden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More