Coronavaccin AstraZeneca: Duitsland duwde terecht noodrem in

In Duitsland kregen zes relatief jonge vrouwen na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin een trombose in de hersenen. Op basis van statistische gegevens verwachtten de experts maar één geval, geen zes. Een medisch expert die aan de alarmbel trok: “Iedereen was unaniem dat hierin een patroon zit.”

Bij een man werd iets gelijkaardigs vastgesteld, waardoor het aantal gevallen op zeven ligt. Die zeven gevallen hadden betrekking op mensen tussen ongeveer 20 en 50 jaar oud. Dat maakte het Paul Ehrlich Instituut (PEI) dinsdag bekend. Drie personen zijn ondertussen overleden.

Zes van hen hadden een trombose, allemaal vrouwen van jongere tot middelbare leeftijd. Een ander geval van hersenbloeding als gevolg van een tekort aan bloedplaatjes bij een man was medisch zeer vergelijkbaar. “Alle gevallen deden zich voor tussen 4 en 16 dagen na vaccinatie met het Covid-19-vaccin AstraZeneca,” zei een expert van het PEI. 

Alle deskundigen die voor de beoordeling werden geraadpleegd, waren unaniem van mening dat hier een patroon te zien is en dat een verband tussen de gemelde ziekten en de AstraZeneca-vaccinatie “niet onwaarschijnlijk” is, aldus het PEI. Of er daadwerkelijk een oorzakelijk verband is, wordt momenteel onderzocht.

Het aantal gevallen na een AstraZeneca-vaccinatie is daarom statistisch significant hoger dan het aantal cerebrale veneuze trombosen dat normaal gesproken voorkomt in de populatie zonder vaccinatie: “Er zou ongeveer één geval te verwachten zijn geweest, er waren zeven gevallen gemeld.”

Opvallend: niet senioren worden getroffen, maar mensen van jongere tot middelbare leeftijd.

“Na de bovengenoemde feiten te hebben overwogen, adviseerde het Paul Ehrlich Instituut de vaccinatie met het Covid 19-vaccin AstraZeneca uit voorzorg in Duitsland op te schorten om de gevallen verder te analyseren”, concludeerde het instituut.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More