Coronatoespraak koning Filip: hoop is goed, eerlijkheid nog beter

Koning Filip heeft de natie opnieuw toegesproken. Opvallend is dat de monarch meent dat het einde van de crisis binnen ons bereik ligt. Dat de speech integraal over de coronacrisis ging, wekt dan weer geen verbazing.

Koning Filip: “De uitdagingen blijven enorm, maar het einde van de crisis ligt de komende maanden echt binnen ons bereik. We kunnen stilaan opnieuw plannen maken en vertrouwen in de toekomst. Maar zonder enige twijfel komen we hier anders uit.” Het is opvallend dat de koning (met goedkeuring van de regering) het einde van de coronacrisis al over enkele maanden situeert.

Volgens hem kunnen we volgend jaar weer normaler leven. “De koningin en ik, en onze hele familie, kijken samen met u uit naar volgend jaar. Een jaar, waarin we de toekomst weer ten volle kunnen omarmen.”

Merkwaardig is ook dat de vorst nu al vraagt welke lessen we kunnen trekken uit deze crisis. Dat is doorgaans iets wat we doen als de crisis helemaal voorbij is. Nu is het vooral zaak om die crisis goed aan te pakken.

Tot slot heeft de koning geen probleem met de zware inperking van onze vrijheden. De koning: “Noodgedwongen wordt onze individuele vrijheid beperkt door de maatregelen die genomen zijn in de strijd tegen het coronavirus en die soms zware gevolgen hebben. Maar die beperkingen kunnen we aanvaarden, in plaats van ze te ondergaan. Onze vrijheid is maar zinvol wanneer we ze samen met anderen kunnen beleven en inzetten voor het welzijn van anderen, van de hele samenleving.” Die analyse is uiteraard voor rekening van de koning. Let wel: de toespraak is goedgekeurd door premier De Croo en is dus evengoed een toespraak van de regering.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More