Coronacrisis katalysator voor extreem-links

Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden (CD&V) kreeg vandaag in de Kamer een vraag over de dreiging van extreem-links.

In de maandelijkse algemene dreigingsevaluatie wordt naast extreemrechts immers ook melding gemaakt van links-extremisme. Verlinden: “Uit de jaarlijkse edities van het Europol-rapport blijkt dat het merendeel van de extremistische extreemlinkse terroristische incidenten zich concenteren in Italië, Griekenland en Spanje.”

De minister: “Het komt voor dat individuen en links-extremistische groeperingen in deze landen af en toe contact hebben met aanhangers in België. We hebben evenwel geen informatie over het bestaan van structurele banden. Het hoeft geen betoog dat de ontwikkeling van de internationale situatie van extreemlinkse groeperingen door mijn diensten voortdurend in de gaten wordt gehouden.”

Volgens Verlinden is de links-extremistische scène in België momenteel “klein en gefragmenteerd”. De terroristische dreiging van links-extremisme wordt momenteel ook als laag beschouwd. “Niettemin blijven de veiligheids- en inlichtingendiensten hier bijzonder waakzaam voor. De COVID-19-gezondheidscrisis heeft tot op zekere hoogte als katalysator gewerkt voor zowel extreemlinkse als extreemrechtse dreiging.”

“Links-extremistische kringen hekelen vooral de sociaal ongelijke impact van de gezondheidsmaatregelen, en ook het overmatig gebruik van geweld dat de politie volgens hen gebruikt om de gezondheidsmaatregelen af te dwingen.”Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More