Coronacrisis: explosieve mix van frustratie, gelatenheid, dalende motivatie, angst én dalend risicobesef

Er is vandaag bij de bevolking een explosieve mix aanwezig van frustratie, gelatenheid, dalende motivatie, angst en dalend risicobesef. Dat blijkt uit het meest recente rapport van de Motivatiebarometer van de expertengroep Corona en Psychologie, die de overheid adviseert.

Voor het eerst in deze coronacrisis is er volgens het rapport een risicovolle combinatie van dalende (vrijwillige) motivatie, moedeloosheid en angstige bezorgdheid en een laag risicobesef.

Verschillende elementen kunnen deze toenemende gelatenheid verklaren. Er is veel verwarring en onduidelijkheid: hoe zorgwekkend is de situatie echt? Hoe zal de overheid de situatie aanpakken wanneer deze in positieve of in negatieve zin evolueert? Tegelijkertijd wordt er soms dreigend en angstinducerend gecommuniceerd. Dit alles zorgt voor onrust.

De hoera-stemming rond de vaccinaties heeft plaats gemaakt voor de ontnuchterende waarheid dat het vaccinparcours ongetwijfeld hobbelig en onvoorspelbaar (lees: traag) zal zijn. De hoop maakt plaats voor ontgoocheling.

De opkomende Britse variant maakt duidelijk dat de curve verder doen dalen tot het vooropgestelde doel van 800 besmettingen en 75 hospitalisaties niet meer mogelijk is. Hierdoor rijst twijfel of we onze collectieve doelen kunnen bereiken.

Er is een gebrek aan sociaal verbindende acties om iedereen te ondersteunen en niemand te verliezen in het nastreven van deze doelen. Het volledige rapport is hier te lezen.

Vandaag beslist het overlegcomité over bijkomende maatregelen.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More