Coronacrisis deed aantal arrestaties van voortvluchtigen kelderen

Vlak voor het assisenproces in 2003 in de moordzaak van politicus André Cools nam Cosimo Solazzo de benen. Hij werd bij verstek tot 20 jaar veroordeeld en was sindsdien voortvluchtig.

Hij werd uiteindelijk in het zuiden van Italië aangehouden. Dat feit noopte kamerlid Barbara Pas (VB) tot het stellen van een schriftelijke vraag aan minister van Binnenlandse Zaken Verlinden over het aantal voortvluchtigen.

Volgens minister Verlinden zijn er vandaag 1.925 voortvluchtigen, die hetzij het voorwerp uitmaken van een Europees arrestatiebevel, dan wel een internationaal opsporingsverzoek. Van die 1.925 personen die de vlucht hebben genomen, hebben 430 personen de Belgische nationaliteit.

In 2017 werden 416 arrestaties uitgevoerd. Het was het topjaar inzake arrestaties. In 2020 (tot november) kelderde dat aantal wel tot 200 arrestaties. In 2019 waren er nog 314 arrestaties. Sommige voortvluchtige personen worden quasi onmiddellijk gearresteerd, daar waar anderen hun vlucht jarenlang kunnen volhouden.

De wet van 5 mei 2019, met inwerkingtreding op 3 juni 2019, voerde onder meer de regeling omtrent de bijzondere opsporingsmethoden naar voortvluchtige personen in het Wetboek van Strafvordering in. Het resultaat was in elk geval nog niet te zien in de resultaten van 2020. Allicht speelde de coronacrisis in het voordeel van de voortvluchtigen. Het Fugitive Active Search Team (FAST) is de eenheid van de Centrale directie van operaties inzake gerechtelijke politie die belast is met de opsporing van voortvluchtigen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More