Coronacrisis: België doet het erg goed volgens EuroMOMO

De Europese organisatie die oversterfte monitort (EuroMOMO) rapporteert elke week de gemelde oversterfte voor alle doodsoorzaken in zo’n 24 landen.

Voor week 7 van 2021 (de voorbije week dus) kleurt de kaart donker in sommige landen. EuroMOMO gebruikt de zogeheten z-score om die oversterfte te meten. Hoe hoger deze score, hoe groter de oversterfte.

Portugal zat met een z-score groter dan 15 (extraordinary high excess). Dat zie je aan de donkerblauwe kleur voor het land op het kaartje onderaan links. 

Onze Nederlandse vrienden zaten met een z-score tussen 4 en 7. Dat geeft een lichtere kleur op die Europese kaart. En België: een z-score onder 2 wat ‘no excess’ betekent. Dat is goed nieuws. We doen het dus goed op dat vlak. De z-score is de afwijking van zijn verwachtingswaarde, uitgedrukt in eenheden van de standaardafwijking.

De data van EuroMOMO wijzigen uiteraard elke week. België kan bijvoorbeeld over een maand een andere z-score hebben waardoor de beoordeling helemaal anders wordt.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More