Coronacijfers dalen nog altijd

Waarom moeten we overal lezen dat de cijfers stijgen, als zelfs Van Ranst relativeert?

Het aantal ziekenhuisopnames is nog altijd in een dalende lijn. Dagelijks werden in de periode van 4 tot en met 10 januari gemiddeld nog 128 patiënten opgenomen, een daling met 12 procent tegenover de zeven dagen daarvoor. Ook het het gemiddelde aantal overlijdens per dag neemt verder af: in de periode van 1 tot en met 7 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 53 mensen door het virus, 23,5 procent minder dan in de laatste week van 2020.

Er is wel een enorme toename van het aantal testen per dag. Gemiddeld worden er nu 39 procent meer testen afgenomen. Reizigers naar rode zones in het buitenland moeten nu sowieso twee tests ondergaan als ze terugkeren naar België. Voorheen hing het af van wat ze op reis hadden gedaan. Daardoor is het gemiddelde dagcijfer van het aantal vastgestelde coronacijfers gestegen met 14 procent, oftewel 1.816 nieuwe gevallen per dag. De positiviteitsratio — het aandeel van de uitgevoerde coronatests dat een positief resultaat oplevert – is dan weer gedaald naar 5,7 procent. Het gemiddelde aantal bevestigde coronabesmettingen per dag zit ondertussen wel in stijgende lijn. Gisteren stegen de besmetting met 4 procent, vandaag is dat al 14 procent, maar dat is nog altijd minder dan de stijging van het aantal testen per dag.

Kunnen we dan voorzichtig concluderen dat de coronacijfers nog altijd dalen? Waarom zenden sommige mainstream media dan apocalyptische signalen uit die wijzen op de aanvang van de derde golf? “Voor de derde dag op rij stijgend aantal coronabesmettingen”, bloklettert ‘De Morgen’. “Aantal bevestigde besmettingen stijgt, ski-organisaties schrappen reizen”, schrijft ‘VRT NWS’. “Corona in België: Besmettingen stijgen derde dag op rij”, kopt ‘De Tijd’. Alleen ‘De Standaard’ en ‘De Gazet Van Antwerpen’ relativeren de cijfers. Zij spreken ook van een stijging van het aantal besmettingen, maar voegen eraan toe dat de positiviteitsratio daalt.

Marc Van Ranst is nochtans duidelijk. “Momenteel is het stijgende aantal besmettingen vooral te wijten aan de terugkerende reizigers die we ook massaal testen. Het testbeleid speelt een grote rol in de stijgende besmettingen”, zegt Van Ranst in ‘GVA’. “Volgende week zullen we zien of we de feestdagen, de reizigers en de heropening van de scholen kunnen verteren. We kijken daarvoor vooral naar de hospitalisaties. Zolang die dalen of stabiel blijven spreken we niet van een derde golf.”

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More