Corona dreigt het land te verdelen: het geduld is op

“Geen nieuw normaal, maar gewoon normaal.”

Wie dit weekend de stad introk, kon vaststellen dat er iets als een collectieve ongehoorzaamheid leek geboren te zijn. De cafés zijn dicht, maar alle bankjes vol. Cafés die zichzelf brasserie noemen, serveren afhaal-producten: koffie in bekertjes, hotdogs, frisdrank en ijsjes. Die worden gezellig geconsumeerd op banken waar mensen zij aan zij, rug tegen rug, dicht tegen mekaar van het lentezonnetje genieten. Tussen hun benen staan shoppingtassen, de politie rijdt voorbij en doet niets. Kan niets doen, want ze zijn met teveel. En dan hebben we het niet eens over de echte feestjes en Bokrijk, De Kust, de Grasmarkt, De Volgeltjesmarkt, enzovoorts.

Hier en daar windt een enkeling zich daarover op. Stany Crets schrijft de verontwaardiging van zich af op Facebook: “De regels werden niet gerespecteerd. Geen mondmaskers. Geen afstand. Nul. Ik stond daar en versteende. Ik kreeg het letterlijk ijskoud.” Bart De Wever heeft het over een regelrechte provocatie. “We zouden graag de horeca willen heropenen, en dit is niet de manier om dat te bereiken. Samenscholen en feestvieren is een middelvinger opsteken naar zij die de regels wel respecteren.” In zondagse rij bij de bakker ontstaat een hoogoplopende woordenwisseling tussen een believer en een non-believer. “Wanneer ga ik mijn spuitje krijgen? In februari zou iedereen gevaccineerd zijn”, roept een man op leeftijd. “Juni”, antwoordt een brave jonge huisvader. “Je leest de verkeerde krant.” Het tweetal wordt gescheiden wanneer de ene naar binnen mag en de ander nog buiten moet blijven.

Overal voel je de spanning tussen zij die de vrijheid willen en zij die geloven in de apocalyps als we de teugels vieren. We zijn verzadigd van een jaar van onzekerheden, betuttelingen, regels die voortdurend worden bijgesteld. We hebben onze vrijheid opgegeven en staan op de vooravond van een sociaal economisch bloedbad.

En nu ? Het katholiek onderwijs wil dat leerlingen van de tweede en derde graad zo snel mogelijk weer voltijds naar school kunnen. De Waalse MR wil het verbod op niet-essentiële reizen op de schop en wil nog voor de lente de heropening van de horeca vastleggen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) staat op de rem. Bierbrouwer AB InBev eist de heropening van de horeca, touroperators willen reizen verkopen, de sportsector, de cultuursector, de contactberoepen, allemaal willen ze het oude leven terug.

Wat als het volk straks de verhaaltjes van de wetenschappelijke nerds niet meer pikt en massaal ‘nee’ zegt? Het vaccin zou ons naar ‘het rijk van de vrijheid’ voeren. In België hebben tot dusver iets meer dan 400.000 mensen een eerste dosis van een covid-vaccin gekregen. Dat is zowat het aantal dosissen dat in het Verenigd Koninkrijk per dag wordt toegediend.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More