Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Cool: factcheckers worden fashioncheckers

Stefan Lambrechts - 19-11-2022

Met het checken van mode heb je immers altijd gelijk, of je nu gelijk hebt of niet.

Enkele dagen geleden ging het nieuws rond op Twitter, dat Klaus Schwab aanwezig was op de G20 in Indonesië. Grapjurken vroegen zich af welk land-ie dan wel vertegenwoordigde. ‘Schwabland’ volgens de ene, volgens de andere was hij ‘achter de schermen reeds de leider van de wereld’. Het feit dat Schwab op de G20 aanwezig zou zijn, was natuurlijk koren op de molen voor wappies, egoïsten en andere idioten.

‘s Lands behoeder van de waarheid, ‘den arbiter’, sprong erop. Hij zag onmiddellijk dat Schwab op de begeleidende foto een Cambodiaans traditioneel hemdje droeg, en geen Indonesisch. Aha! Schwab zat dus enkele duizenden kilometers verderop.

‘Den arbiter’ zijn antwoord: “‘Dit is niet ‘de G20 in Bali’ maar een galadiner in de marge van de ASEAN-conferentie in Cambodja, 4000 kilometer verder. Iemand onzin zien verkopen over het WEF of Klaus Schwab is nog steeds de beste graadmeter of je te maken hebt met een complotdenker.” Knack-collega Karin Eeckhout schreef er een factcheck over en voilà: Klaus Schwab was niet waar hij was: “Op sociale media wordt gesteld dat Klaus Schwab, de voorzitter van het Wereld Economisch Forum (WEF), aanwezig zou zijn op de G20-top in Bali. De foto die Schwabs aanwezigheid daar zou moeten bewijzen, werd echter gemaakt op de ASEAN-conferentie in Cambodja”, aldus Knack.

Maar… toen dook er toch wel een filmpje op zeker, waarin Klaus Schwab het over onder andere het oprichten van een wereldregering heeft. En dat filmpje werd gemaakt, jawel, in Bali. Daar moest natuurlijk een modieuze mouw aan gepast worden. Ze hadden net gezegd dat Schwab niet was waar hij was, maar nu bleek dat hij wél was waar hij was. En dus maakten ze er maar het volgende van: ‘Dit is geen foto van Klaus Schwab op de G20 in Bali’.

En zo heeft Twitter weer iets nieuws om mee te lachen. Professor Tijl De Bie bijvoorbeeld: “De ene 'fact-check' overleeft al wat langer dan de andere. Intussen is het aangepast naar een fact-check over het bijschrift bij de foto, ipv over de vraag of hij op de G20 was of niet (= natuurlijk de enige vraag die er toe doet).

En zo werden de factcheckers nu fashioncheckers. Ze checken niet langer of bepaalde beweringen wel kloppen, maar ze gaan na of de foto van een persoon wel bij een bericht past, en dat doen ze aan de hand van wat die persoon draagt. Dat heel Instagram vanaf nu ook maar oppast!

Noot aan de factcheckers: bovenstaande foto werd niet genomen in Bali, en bewijst niet dat deze dames aanwezig waren op de G20. De foto is louter ter illustratie.

Factcheck Knack Klaus schwab Rien emmery Den arbiter

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken