Marc Van Ranst: internettrol met V-hals

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

De cijfers blijven dalen, Jurgen Conings wordt maar niet gevonden, en zelf zit hij nog steeds in gedwongen quarantaine… Marc Van Ranst beleeft niet zijn leukste dagen.
En als we van één ding zeker kunnen zijn als Marc zich verveelt, dan is het wel dat hij met iemand ruzie zoekt.

Ook wij mochten het onlangs ontgelden. 

Met een video van cartoonist Maaik (die hem jammer genoeg meteen offline haalde na de tweet), kwamen we in zijn vizier.

Nu, over de inhoud van het filmpje valt te twisten. Het getuigde inderdaad misschien niet van de meest verfijnde humor, maar we moeten eerlijk zijn… Voor verfijnde humor hebben we bij P toch nooit echt bekend gestaan.

Wat wij leuk vinden is wel vaker ‘op het randje’. Ja, een goed gevormde derrière appreciëren moet kunnen zonder van misogynie te worden beschuldigd. Ja, een politicus beledigen met een meme vinden wij leuk. En ja, een satirisch animatiefilmpje over dé publieke figuur van het laatste anderhalf jaar mag via ons kanaal verspreid worden.

De vraag of de video te ver gaat is ronduit belachelijk. Nergens roept de maker op tot geweld, nergens wordt het verheerlijkt. Het is overduidelijk gewoon onnozele satire. Toen vorig jaar onderstaande video van Humo uitkwam kraaide er geen haan naar. Integendeel, de reacties waren overwegend positief. Waarom is het nu dan plots wel een probleem?

Één van onze redacteurs probeerde Marc nog een recht van antwoord te bieden, maar daar ging hij niet op in. 

En dat mag geen verrassing zijn. Want als je even uitzoomt en naar zijn parcours kijkt, dan zie je een patroon. Ruzietjes stoken en gepikeerd reageren wanneer hij kritiek krijgt, blijken schering en inslag bij de viroloog. We geven een kleine bloemlezing.

De griepcommissaris

Het verhaal begint al in 2009, bijna twaalf jaar geleden. Van Ranst was toen griepcommissaris, en jaagde de huisdokters tegen zich in het harnas. 

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More