Conflict Israël-Palestina is Aalst Carnaval niet

Sophie Wilmès net iets minder scherp dan destijds in Aalst.

In februari vorig jaar kwam de Israëlische ambassadeur ons in ‘De Zevende Dag’ zeggen dat we moesten stoppen met Aalst Carnaval. “Er is een grens overschreden”, zei Emmanuel Nahshon toen. “Israël en België zijn bondgenoten en wij vragen dat Aalst zou stoppen.” Sophie Wilmès – die zelf van Joodse afkomst is – sprong toen mee op de barricades en riep uit dat Aalst Carnaval “het samenleven in gevaar brengt.”

Vandaag ligt het enigszins anders. In tegenstelling tot Aalst carnaval, is het conflict in Israël niet om te lachen. Sophie Wilmès (MR) die – om wille van haar voorbeeldig werk als premier – ondertussen minister van Buitenlandse Zaken is, spreekt zich in deze kwestie heel wat gematigder uit. Het Belgische standpunt over het Israëlisch-Palestijns conflict blijft ongewijzigd. Na een voormiddag vergaderen binnen het kernkabinet beloofde Wilmès dat ze binnen de EU ‘inspanningen’ zal blijven doen. Sancties of andere bilaterale maatregelen tegen Israël, zoals de groenen hadden geëist, blijven evenwel uit.

“Gelukkig blijft de regering bij haar standpunt”, zei haar voorzitter Georges-Louis Bouchez achteraf. “ Ik begrijp niet waarom de groenen al die moeite willen doen voor iets waar we geen vat op hebben? In ons land is er nauwelijks iemand te vinden die ook maar een idee heeft van de complexiteit van het Israëlisch-Palestijns conflict. En dan zouden wij daar arbiter moeten gaan spelen?”

Misschien een idee om de Israëlische ambassadeur nog en keer uit te nodigen bij ‘De Zevende Dag’ ?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More