Communicatiestrategie coronacampagne overheid: ‘complottheorieën’ verzwijgen

Vandaag was er een interessante webinar over de communicatiestrategie van de Vlaamse en federale overheid bij de coronacampagne: ‘Vaccinatie-communicatie. Van naald tot draad toegelicht’. Het betreft een initiatief van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid en het federale Nationaal Crisiscentrum.

Niet iedereen is bereid om zich te laten vaccineren. Een belangrijke vraag is dan ook hoe deze mensen bereikt kunnen worden en hoe eventuele ‘complottheorieën’ aangepakt moeten worden. Een mogelijk piste is het debat aan te gaan met deze mensen. Maar dat is duidelijk niét de communicatiestrategie van de Vlaamse en federale overheid.

Zo zien we een slide: ‘Geloof in verregaande complottheorieën? Hoe communiceren? Antwoord: Geen onnodige publieke aandacht geven’. Voorbeelden van deze verregaaande theorieën: China als aanstoker van de crisis, de beruchte chip, de illuminati en de Nieuwe Wereldorde, Bill Gates en George Soros…

Interessant is dat er tijdens de presentatie wel een tegenstrijdigheid opduikt. Medewerkers moeten leren om bij ‘valse informatie’ de ‘autoriteitscues’ te doorprikken: bv. dokter, gestudeerd aan Harvard, … wil niet zeggen dat het accurate info is.

Tegelijk stellen ze dat  81 % van de mensen het advies van hun arts of apotheker over de vaccinatie zullen opvolgen. Hoe deze gordiaanse knoop ontward moet worden, wordt niet verteld. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More