Coaching voor uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen

Overeenkomstig het regeerakkoord van de Vivaldicoalitie worden er geen minderjarigen meer opgesloten in gesloten centra. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) kreeg ook instructies in die zin.

Staatssecretaris Mahdi vrijdag in de Commissie: “We hebben logischerwijs geen precies zicht op het aantal gezinnen in onwettig verblijf. In 2019 kregen 2.765 gezinnen met minderjarige kinderen het bevel om het grondgebied te verlaten. Momenteel staat een zevenhonderdtal gezinnen op de radar voor coaching. Toen gezinnen met minderjarigen nog werden opgesloten, ging het hierbij in totaal om acht gezinnen.” Mahdi kreeg een vraag over het onderwerp van kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA).

De Staatssecretaris: “Sinds de start van het coachingproject in september 2020 werden al 150 gezinnen uitgenodigd voor gesprekken. Twee op drie gingen op de uitnodiging in. Meerdere gezinnen willen meewerken aan een vrijwillige terugkeer. Voor de meeste loopt het traject nog.” 

De woonunits worden volgens Mahdi nog altijd gebruikt, onder andere voor gezinnen met minderjarige kinderen die zich verzetten tegen vrijwillige terugkeer na coaching of waaraan de toegang tot het grondgebied wordt geweigerd.

Yoleen Van Camp (N-VA) is niet onder de indruk: “Ik stel vast dat de coaching weinig resultaat heeft. Experten menen overigens dat coaching niet veel uithaalt. De stok achter de deur is belangrijk om vrijwillige terugkeer een duwtje te geven. Het is jammer dat die er niet meer is.” Van Camp positioneert zich bij de N-VA op de strenge of ‘harde’ lijn inzake migratie. Ze stelt ook actief vragen over het onderwerp. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More