Club Brugge-manager krijgt zware straffen van Brugse politierechter

“Eigenlijk mag je de agenten bedanken dat ze je uit het verkeer haalden.”

De politierechters is ons land zijn streng en hebben zelden oren naar een compromis. Ook verzachtende omstandigheden pakken geen verf. Na Tanja Dexters is het aan een andere bekende kop, Club Brug­ge-manager Vincent Mannaert, die door een politierechter zwaar wordt aangepakt.

Voor alle duidelijkheid, de feiten – die al dateren van 26 augustus vorig jaar – zijn niet van de poes. Mannaert werd van de weg geplukt voor een alcoholcontrole en had 2,44 promille in zijn bloed. Dat komt neer op zo’n 15 glazen. Dan is zelfs een ervaren drinker een beetje zattekes.

Mannaert had een – voor een politierechtbank – serieuze advocaat onder arm genomen. Maar het leverde heel weinig op. “We hadden liever geen ruchtbaarheid gegeven aan deze zaak”, zei advocaat Walter Van Steenbrugge aan de Brugse politierechter Peter Vandamme. “Anders wordt mijn cliënt twee keer gestraft.” Vervolgens kwam hij met een verzameling goede intenties van zijn client. “Hij heeft alles gedaan wat mogelijk is. De testen zijn er, hij heeft een storting gedaan aan het fonds Emilie Leus (vernoemd naar het slachtoffer van een dodelijk verkeersongeval) en deed ook vrijwilligerswerk. Het valt zeker niet goed te praten, maar mijn cliënt heeft wel op een goede manier gereageerd”, aldus Van Steenbrugge. “De wereld waarin hij vertoeft, is niet evident, gelet op de druk en de omstandigheden. Wie zonder zonde is, werpt de eerste steen. Het valt niet goed te praten, maar wel een beetje in te kaderen.”

Doch, het maakte weinig indruk op rechter Vandamme. Die wees Van Steenbrugge erop dat Mannaert al drie keer de lamp liep. En dat hij in 2011 al een maand rijverbod en 1.100 euro boete omdat hij in augustus 2010 met zijn Mercedes een huis binnenreed in Opwijk.

En dus, kwam de rechter met een snoeihard vonnis, verpakt in even lyrische als cynische woorden. “Wat moet er gebeuren alvorens mensen zoals beklaagde zich aanpassen? Hoeveel keer moeten we geloven dat het nooit meer zou gebeuren? Moeten we pamperen tot alle pamperfabrikanten miljonair zijn?”, aldus de rechter. “Als een beschonken bestuurder een van zijn kinderen zou omverrijden, zou beklaagde ook willen dat die zwaar gestraft wordt. Er zijn bovendien veel hotels in Oostende waar gestresseerde zakenmannen kunnen ontstressen en ontnuchteren. Iedereen is gelijk voor de wet, ook in de voetbalwereld.”

Resultaat: 3.200 euro boete, 3 maanden rijverbod en 1 jaar alcoholslot. Mannaert moet ook medische en psychologische proeven ondergaan vooraleer hij ooit nog met de wagen mag rijden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More