Cijfers van Fedasil omhuld door flou artistique

Asielzoekers worden geregistreerd per nationaliteit en niet volgens waar ze vandaan komen. Een kamerlid had onlangs een schriftelijke vraag over de ‘Palestijnen’ die in België bescherming zochten. Palestijnen staan steevast in de top 10 van aanvragers. In februari nog op plaats 4.

Volgens Staatssecretaris Mahdi is het moeilijk om exacte cijfers te geven over het aantal personen afkomstig uit het Palestijns Gebied. Mahdi: “Zij worden niet altijd onder dezelfde nationaliteit geregistreerd: ‘Palestina’, ‘Onbepaald’, ‘Staatloos’, ‘Libanon’ (vluchtelingenkamp), enz.”

“Zo is het enerzijds bijvoorbeeld mogelijk dat er Palestijnen die geboren werden in een ander land geregistreerd werden onder een andere nationaliteit. Deze personen werden niet meegerekend. Anderzijds betreft het veelal de verklaarde nationaliteit en is het dus mogelijk dat er personen tussen zitten die in werkelijkheid een andere nationaliteit bezitten.”

Volgens de Staatssecretaris keerden er in 2019 in totaal 63 ‘Palestijnen’ vrijwillig terug, in 2020 slechts 24. Er waren in 2019 wel 1.046 bevelen om het grondgebied te verlaten voor personen die zich Palestijn verklaren. In 2020 nog eens 748.

De bevoegde diensten in België baseren zich onder andere op de gedegen rapporten van Cedoca, de onderzoeksdienst van het CGVS. Cedoca stelt op objectieve en neutrale wijze landeninformatie ter beschikking. Uit de door Documentatie- en Onderzoekscentrum (Cedoca) uitgevoerde evaluatie blijkt dat de veiligheidstoestand in de Palestijnse enclave gunstiger is dan voordien.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More