Ciara: maak van kleine problemen geen grote zorgen

Tips bij stormschade.

Een storm herinnert er ons aan dat we een deel zijn van de natuur. Een gevoel dat we in ons veilige België een beetje zijn kwijtgeraakt. Wij hebben de natuur grotendeels getemd en cocoonen in veilige verwarmde huizen, verlichten onze nachten, verwarmen onze winters en koelen de zomers. De oerangst voor natuurkrachten zijn we vergeten. Daarom vinden velen onder ons een storm als Ciara stiekem best wel leuk: gebeurt er nog eens iets.

Wie met afgewaaide dakpannen, kapotte ruiten en omgewaaide bomen zit, zal daar heel anders over denken. Tot hier toe viel het relatief gesproken nog mee, en daar bedoelen we mee dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Al was het nipt aan de Gasmeterlaan in Gent waar een stelling naar beneden donderde, en werd een vrouw in Waasmunster zwaargewond door een boom die op haar auto viel.

Neemt niet weg dat er overal in het land kleine en grote stormschade is. Daarom willen we je  enkele tips geven om van kleine problemen geen grote zorgen te maken.

Heb je schade:

– Hang de held niet uit en maak het niet erger dan het al is. Als je twijfelt of de situatie al dan niet veilig is, doe dan niets en wacht tot je hulp krijgt.
– Raak geen losliggende kabels of leidingen aan, er kan nog stroom op staan.
– Laat bomen en takken voor wat ze zijn en wacht tot na de storm. Als je geen ervaring hebt met kettingzagen, leen er dan geen van je buur.
– Is er water in je huis, zorg dan straks – als de ellende voorbij is – dat je de ruimtes helemaal laat uitdrogen en verlucht ze goed.
– Is er schade, maak dan zoveel mogelijk foto’s en gooi wat beschadigd is niet weg, zodat je bewijsstukken hebt voor je verzekering.
– Zoek facturen en rekeningen en oude foto’s van wat beschadigd is en maak een mapje aan voor de verzekering. Het zal helpen om de restwaarde te betalen.
– Doe zo snel mogelijk aangifte. Storm en overstroming is verplicht opgenomen in je brandverzekering.
– Blijf rustig, maak geen ruzie en bedenk dat het altijd nog erger kan.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More