Chinese smartphones veroveren onze markt

Met alle Chinezen en ook met den deze?

Trump deed Huawei van de internationale markt verdwijnen. Hij zette het product op de zwarte lijst omdat het niet spionage-proof zou zijn. Te nauwe banden met de Chinese overheid, klonk het. Het gevolg was dat Huawei het Android-besturingssysteem – met daarbij horende apps zoals YouTube, Gmail en Google Maps – niet meer mocht gebruiken voor zijn smartphones. Niet meer interessant dus. Trump gaf daarmee ongewild een cadeautje aan twee andere Chinese spelers, Xiaomi en Oppo, die wel Android mogen gebruiken. Zij roken hun kans om hun eigen smartphone hier te verkopen.

Met succes. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar – met Black Friday en de kerstperiode – steeg de verkoop van Xiaomi met maar liefst 30 procent. Oppo verkocht in het vierde kwartaal van vorig jaar wereldwijd 10,7 procent meer toestellen. De verkoop van Samsung steeg maar met 6 procent. Huwai dook als een Amerikaanse Eagle naar omlaag en ging 41,4 procent achteruit.

Wie denkt dat het om Chinese brol gaat, heeft het mis. Wie onlangs nog in China is geweest, beseft dat de rollen zijn omgekeerd. China is niet langer het achterlijke land dat alleen maar kopieert. Als we straks op het vlak van technologie nog een rol van betekenis willen spelen, zullen we op onze achterste poten moeten gaan staan. De XIAOMI MI 11 5G 256GB, bijvoorbeeld, doorstond moeiteloos de kritische test van ‘Test Aankoop’. Niet spotgoedkoop, maar je krijgt waar voor je geld.

Xiaomi verkoopt overigens niet alleen smartphones. Het lijkt erop dat zij het Westen willen koloniseren met slimme elektronische toestellen.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More