Chinese arts die als eerste waarschuwde voor coronavirus overleden

Opgepakt en beschuldigd van “onwettig gedrag”.

Op 30 december kreeg de wereld een eerste waarschuwing omtrent een nieuw virus. Dokter Li Wenliang waarschuwde studenten geneeskunde in een chatgroep voor een nieuw onbekend virus. Hij noemde het mysterieus en trok de vergelijking met het dodelijke SARS-virus. Hij kwam tot die conclusie omdat hij had gezien hoe enkele patiënten ten prooi waren gevallen aan een ongewone en onbekende ziekte.

Li werd die nacht meteen opgepakt door de Chinese gezondheidsinspectie. De politie deed hem drie dagen later een verklaring ondertekenen van “onwettig gedrag” in verband met het online verspreiden van geruchten. Niet lang daarna maakte de gezondheidscommissie van Wuhan bekend dat er 27 mensen besmet waren met een atypische longontsteking, maar dat alles onder controle was.

Inmiddels weten we dat het om het coronavirus ging, dat nu al bijna 600 slachtoffer heeft gemaakt. Ondanks het feit dat China beweert transparant te communiceren, maakt de overheid dezelfde fouten als bij het uitbreken van SARS. Het is een hardnekkig trekje van de communisten om alles wat negatief nieuws is, te censureren tot eer een meerdere glorie van de partij.

Zelfs over de dood van Li was communicatie moeilijk. De door de communistische partij gecontroleerde krant Global Times meldde eerder dat de dokter was overleden, maar verwijderde dat bericht op Twitter later weer. Vannacht kwam dan toch de bevestiging – ook van het ziekenhuis van Wuhan – dat Li Wenliang om 02.58 uur lokale tijd ten gevolge van het coronavirus was overleden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More