Chinese Hikvision houdt naast Oeigoeren nu ook Europarlementsleden in de gaten

Het Europese Parlement in Brussel hangt sinds mei vorig jaar vol met camera’s van het Chinese bedrijf Hikvision dat ook bewakingscamera’s levert voor de strafkampen waar 1 miljoen Oeigoeren worden ‘heropgevoed’.

Nederlands Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt dat het parlement daarmee zijn voorbeeldfunctie op het vlak van mensenrechten te grabbel gooit.

Het Chinese Hikvision staat in de VS op een zwarte lijst. Het materiaal is ‘binnengesmokkeld’ via een Frans bedrijf, Veolia, waarmee het parlement een meerjarig onderhoudscontract heeft, en dat contract is volgens parlementsvoorzitter Sassoli niet zomaar te ontbinden. Hikvision, met een Europees hoofdkwartier in Hoofddorp, is een leverancier van Veolia.

Ruissen vindt volgens AD.nl de tegenwerpingen van Sassoli, een Italiaanse sociaaldemocraat, “teleurstellend” en “niet overtuigend”. “Hij verschuilt zich achter aanbestedingsregels. Die zouden ondergeschikt moeten zijn aan mensenrechten.” In een brief aan de verontruste parlementariërs, in het bezit van het Algemeen Dagblad, zegt Sassoli ook dat vorig jaar mei, toen het coronaregime in veel EU-lidstaten soepeler werd en bedrijven hun personeel weer op de zaak wilden hebben, er een enorme run was op koortsmeters en camera’s.

We hebben hier al eerder bericht over dat merkwaardige contract dat het Europees parlement vorig jaar afsloot voor meerdere jaren. Hiermee werd impliciet uitgegaan van het feit dat de coronacrisis eind 2021 niet voorbij zou zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More