China en Rusland samen naar de maan

De Russische en Chinese ruimteagentschappen (Roscosmos & CNSA) gaan samenwerken. Ze tekenden een overeenkomst die hen ertoe verbindt om samen een maan-expeditie op te zetten, en in de toekomst ook een datacenter op te richten voor de exploratie van de maan en deep space.

We beginnen Donald Trump toch stilaan te missen. Die zou als president een vette kluif hebben gehad aan het nieuws dat China en Rusland gaan samenwerken om een internationaal onderzoeksstation op de maan te bouwen. “The bad guys are working together now”, zoiets.

De oude en de nieuwe vijand, de Russkies en het Gele Gevaar, verenigd in hun doel van ruimte-exploratie. Het klinkt wat als het begin van een actiefilm uit de jaren ‘80, maar zo dramatisch is het allemaal niet.

Expeditie naar de maan

“China en Rusland zullen hun gezamenlijke ervaring op het gebied van ruimtewetenschap, onderzoek en ontwikkeling, apparatuur en ruimtetechnologie gebruiken om gezamenlijk toe te werken naar de bouw van een internationaal wetenschappelijk onderzoeksstation voor de maan (ILRS),” aldus China’s ruimtevaartorganisatie.

Men zal in het maanstation onderzoek en experimenten doen, waaronder het testen van technologieën die in de toekomst menselijk leven op de maan mogelijk moeten maken.
Het is nog niet zeker of het eerste station in een baan rond, dan wel óp de maan zou terechtkomen. 

China’s plannen

Voor China is deze overeenkomst best een grote overwinning. Zij zijn op dit moment immers niet betrokken bij de internationale ruimtecoalitie die het ISS (International Space Station) bemant. Dit, grotendeels doordat VS-wetgeving samenwerking met Peking verbiedt als het over de ruimte gaat.

De Chinese overheid is de laatste jaren enorm beginnen investeren in ruimtevaart. Dat is in lijn met hun plannen om zich meer te profileren op het geopolitieke toneel (lees hier meer over de plannen van president Xi).

Zo hebben ze sinds februari dit jaar een eigen satelliet rond Mars cirkelen, en als alles goed gaat landt die binnen enkele maanden op het Marsoppervlak. Ze zijn ook van plan om tegen de jaren ‘30, als tweede land ooit, een man op de maan te zetten.
De Chinezen benadrukken dat de gedeelde maanmissie “een internationaal station zal zijn, waar iedereen welkom is”. Dat kan dus gezien worden in het licht van uitbreiding van hun ruimteprogramma, maar ook vanuit dat geopolitieke machtsspel. 

Wij kunnen in ieder geval al niet wachten tot de Russen en Chinezen samen een bemande Mars-expeditie doen. Al was het maar voor het moment dat ze ieder hun vlag planten, en ‘De Rode Planeet’ ineens een hele andere betekenis krijgt.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More