Censuur op ‘Little Britain’ wegens blackface

Britse streamingdiensten halen sketchserie ‘Little Britain’ van hun platforms.

De BBC vindt dat de tijden veranderd zijn en beschouwen ‘Little Britain’ als racistisch. Gedaan met lachen. Reden daarvoor is het zwarte dikke wijf dat David Williams – ook bekend als jurylid van Britain’s Got Talent – neerzet in de serie. Vreemd genoeg valt de BBC niet over dat andere, al even dikke wijf, maar die is blank. Little Britain bedient zich bijwijlen van harde humor, maar het is een blijft humor en geen politiek pamflet. In elk personage dat zij neerzetten zal er zich wel ergens in de wereld iemand gekwetst kunnen voelen. Je kan je de vraag stellen waarom. Little Britain lacht slechts met de kleine kantjes van de mens, niet met de grote wereldorde.

In het geval van de twee dikke wijven, is er geen enkel verschil in manier waarop zij door de mangel worden gehaald, en draait het niet over het verschil in ras, maar over de manier waarop zij als troelas één en dezelfde man proberen binnen te doen. De ene zou net zo goed de andere kunnen zijn.

Waarom kom er geen protest van de blanke gemeenschap op de dikke blanke vrouw, of van een clubje obesitas-patiënten op het feit dat ze zo dik zijn? Wellicht omdat het geen voorlichtingsprogramma is en het daar nu eenmaal niet over gaat..

Er is een nieuwe beeldenstorm begonnen, die de verschillen in de wereld misschien alleen nog maar groter zal maken. Misschien helpt het, als je met jezelf kan lachen. Met een duur woord heet dat: ‘catharsis’.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More