CBD in de keuken: van de hennepplant tot in je smoothie

Hoog, hoger, hoogst

Van de hennepplant tot in je smoothie: cannabidiol oftewel CBD wint in sneltempo aan populariteit dankzij haar positieve effecten op het lichaam en de geest. Maar je kan er ook gewoon erg lekker mee koken.

Tekst: Nicolas D’Exelle

Nee hoor, van een druppeltje CBD-olie wordt je absoluut niet high, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Het bestanddeel CBD is wel een actief onderdeel van cannabis, maar om in hogere sferen te geraken heb je de psychoactieve stof THC nodig. CBD is sinds enkele jaren vooral bekend als een ingrediënt dat wordt geëxtraheerd uit de hennepplant. Je kan dit product in olievorm verkrijgen in speciaalzaken en apothekers, waar het als een legaal voedingssupplement in de markt wordt gezet.

De laatste jaren groeide de verkoop van CBD-olie enkel in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al uit tot een biljoenenindustrie. Van een latté tot chocoladekoekjes, donuts, ijsjes of guacamole: iedereen sprong op de trein, maar waar komt deze populariteit vandaan?

Helende kwaliteiten

De wetenschap toonde de afgelopen jaren een steeds stijgende interesse in CBD-olie. Volgens Harvard Medical School tonen meerdere studies aan dat de sterk geconcentreerde olie een positief effect heeft op chronische pijnen zoals artrose, en ook angstaanvallen en insomnia kunnen beter behandeld worden. Na het groeiende bewustzijn rond de helende werking in de vorm van olie, vapes of een gel werd het product opgepikt door hippe chefs in grootsteden. In Nederland lanceerde chef Jasper Gottlieb van het onlineplatform 24kitchen zelfs een reeks met educatieve recepten voor het Algemeen Dagblad. Een primeur voor een traditioneel mediaplatform.

“Koken met juiste temperatuur is erg belangrijk om de CBD op de juiste manier te bereiden.”

Chefs experimenteren wereldwijd grondig met zoetigheden en koffie, maar toch blijkt koken met CBD moeilijker dan gedacht. De bittere basissmaak is dan ook niet erg aangenaam, al werkt het wel goed met aardse producten. “Het type olie waarmee de CBD wordt gemixt is erg belangrijk”, vertelt de Londense chef Greg Hanger aan de BBC. “Kokosnootolie gaat heel goed samen met de Thaise keuken, terwijl je voor bereidingen uit het Midden-Oosten zoals hummus beter olijfolie gebruikt”. Daarnaast is koken met juiste temperatuur erg belangrijk om de CBD op de juiste manier te bereiden. Bij temperaturen hoger dan 160°C tot 180°C, naargelang de kwaliteit van je product, zal het goedje beginnen te verdampen. Hierdoor verlies je een deel van de helende kwaliteiten.

LEES HIER VERDER

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More