Cathy Berx komt met een hele speciale oplossing

“Doe alsof je zelf besmet bent.”

Het was eventjes stil in Antwerpen. Maar nu de cijfers stijgen, komt de überambtenaar, gouverneur Catht Berx weer in de spotlights, én, met een merkwaardig voorstel. Berx besnuffelt dagelijks met grote precisie de cijfers en kon – bijna als enige – zelf vaststellen dat je bij de contatctberoepen, bij pedicures, maar ook bij de kappers, toch weer een stijging van het aantal besmettingen ziet. “Dat zijn heel veel relatief korte contacten na elkaar, dus we zijn toch echt bezorgd”, vertelde Berx in de krant ‘De Morgen’. De derde golf klopt aan de voordeur, maar is langs achter al binnengekomen.

En dus is de gouverneur gaan prakkiseren en komt ze met een speciaal plan dat ze ontvouwde in het ATV-programma ‘Wakker op Zondag’. Berx zou “groene zones” willen installeren, of het extra beschermen van gemeenten met weinig Covid-besmettingen. Op die manier zou je volgens Cathy stapsgewijs tot een virusvrij grondgebied kunnen komen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is nog onduidelijk, maar over de weg om er te geraken, is Berx concreet.

Om contacten te vermijden lanceert Berx een heel eenvoudig trucje: “Je doet alsof jezelf besmet bent.” Volgens Berx gaan mensen zich dan anders gedragen. “Dan draag je je mondmasker sowieso goed en hou je vanzelf afstand”, aldus Berx. “Zo kan je gemeenten waar nu al weinig besmettingen zijn, zo groen mogelijk houden. Anders gezegd: hou onze dorpen Covid-vrij. Wie niet kan thuiswerken, zou zich bij terugkeer kunnen laten testen. Hetzelfde kan gebeuren met werknemers die vanuit een andere gemeente in een groene zone komen werken. Zich in het belang van iedereen houden aan quarantaine blijft ook noodzakelijk.”

De Antwerpse governator ziet alleen maar voordelen in de methode. Het is volgens haar ook heel democratisch, want het komt echt van bij de mensen, die niet meer de indruk hebben dat de maatregelen zijn opgelegd en die mekaar gaan stimuleren.

Berx had nog meer tips op ‘ATV’. Ze raadt je aan om als individu mensen aan te spreken als je je onveilig voelt. Vertrekken is ook een optie. Maar als je iemand wilt aanspreken, heeft Berx een voorbeeldzin: “Ik hoop van harte dat u niet ziek wordt en dat u niemand verliest”. Als je dat vriendelijk zegt, helpt het volgens Berx.

Toch mooi wanneer mensen van ‘boven’, mensen van ‘beneden’ tips geven.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More