Cateraars voelen zich bedrogen: ‘Wij verdienen ook hinderpremie’

Overheid vraagt hinderpremie terug

Cateraars Christophe Verschuere en Ilse Delaere uit Schilde vragen in naam van alle collega’s om extra steunmaatregelen voor hun sector. Heel wat cateraars hebben een hinderpremie ontvangen, maar moeten het geld nu terugbetalen. “Omdat we geen fysieke locatie hebben, maar de overheid vergeet hoeveel er ook voor ons wegvalt.”

Christophe Verschuere en Ilse Delaere, twee professioneel opgeleide chefs, vormen met hun zaak Cook & Style een gevestigde waarde in de cateringwereld. Met alle reservaties zag 2020 er veelbelovend uit. Maar door de uitbraak van het coronavirus vielen de meeste reservaties weg. “En toen volgde de chaos”, begint Ilse. “Een gebrek aan communicatie zorgde ervoor dat vele cateraars zich in de steek gelaten voelden. De Veiligheidsraad sprak vaak over restaurants en cafés, maar wat ging er met ons gebeuren?”

Geen recht op hinderpremie

Cateraars, die oorspronkelijk wél recht hadden op een hinderpremie, moeten het geld nu toch terugbetalen. “Omdat we geen fysieke locatie hebben. Maar ze vergeten wel dat wij de toegang tot onze bedrijven zijn kwijtgeraakt en ook verplicht hebben moeten sluiten. We hebben in juni 2019 méér verdiend dan januari tot juni dit jaar. En vergeet niet, de kosten bleven doorlopen, van verzekeringen tot boekhoudkosten”, aldus Ilse.

Structurele oplossing

Hoewel de cafés en restaurants weer open kunnen, is dit niet het geval voor de meeste cateringbedrijven. “Veel restaurants hebben ook aan take-away kunnen doen én mochten vanaf 8 juni weer opstarten. Onze agenda is tot september voorlopig leeg. Wij verwachten communicatie vanuit de overheid, zodat we samen op zoek kunnen gaan naar een structurele oplossing.” En de oplossing blijft niet bij de hinderpremie. “Het is heel belangrijk dat de overheid onze situatie erkent en ons rechtstreeks toespreekt. Vandaar mijn open brief aan minister Nathalie Muylle, zodat cateraars zich gehoord en gemotiveerd voelen om er terug in te vliegen. Mensen voelen zich in de steek gelaten, en daar moeten we iets aan doen.”

Open brief

LEES HIER VERDER

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More