Camera’s gaan elke passerende auto door voorruit fotograferen

Alleen de wetgeving nog even aanpassen.

Het instituut voor de verkeersveiligheid, Vias, wil een camerasysteem installeren op onze wegen dat van elke passerende auto verschillende foto’s neemt. Niet alleen de nummerplaat wordt gefotografeerd, er wordt ook een foto door de voorruit getrokken. Daarmee wil Vias – naar eigen zeggen – het gsm-gebruik achter het stuur aanpakken. De foto’s tonen ook of je een gordel draagt of niet, maar tegelijk ook al de rest van wat er zich in de wagen bevindt.

Het gebruik van drones voor overtreders van coronomaatregelen is nog maar net teruggefloten door het college van Procureurs-Generaals, of hier komt alweer een Big Brother-systeem dat onze privacy volledig onderuithaalt. Een post-apocalytisch idee voor een Sci-FI film lijkt het wel, als blijkt dat het geen mensen zijn die de foto’s beoordelen, maar dat de selectie gebeurt door middel van artificiële intelligentie. Op basis van die selectie van de beelden kan de politie vervolgens beoordelen of de bestuurder een inbreuk begaat. De beslissing om te beboeten wordt nog altijd door een politieman genomen.

Voorlopig is het systeem nog illegaal omdat in de wetgeving niet expliciet beschreven staat dat het vaststellen van gsm-gebruik mag gebeuren met een camera. Maar Vias is vragende partij om de wet aan te passen. Vias beklemtoont dat het systeem meteen alle beelden wist en dat alle gezichten onherkenbaar maakt. Nu we gezien hebben hoe gouverneurs het gebruik van drones naar hun hand wilden zetten voor het controleren van pizza’s, hebben we alle redenen om te twijfelen aan dat voornemen. Wanneer dit Big Brother-systeem eenmaal is geïnstalleerd, kan niemand ons garanderen dat het in de toekomst niet voor andere doeleinden zal gebruikt worden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More