Cafés en restaurants willen op 1 maart weer openen

“Als ‘ten sterkste afgeraden’ betekent dat er toch 160.000 mensen op vakantie gaan, dan is het toch duidelijk dat je daarmee moet stoppen?”

Die 160.000 mensen die van mening waren dat ze moesten op reis gaan, omdat ze daar goesting in hadden, en dat van de overheid mochten doen, is bij de horeca nog niet verteerd. Dinsdag zijn cafés en restaurants 100 dagen dicht, bij de eerste golf waren dat 86 dagen. Je moet geen econoom zijn om te beseffen dat het vijf na twaalf is. Mathias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, pleit daarom in het ‘Het Laatste Nieuws’ voor ambitie. Hij hoopt vrijdag van de regering een concreet plan te krijgen.

De komst van de nieuwe Britse variant hangt als een zwaard van Damocles boven de horeca. Nog minder sociaal contact, nog langer alles op slot. Dicht blijven tot 1 maart betekent nog eens 1,5 miljard euro minder omzet. De teller staat nu al op een verlies van 6 miljard euro.

De Caluwe schreeuwt het als het ware uit dat cafés en restaurants er alles aan willen doen om open te mogen gaan: gefaseerd, tafels met maar een paar mensen, gezinsbubbels met één knuffelcontact, CO2-meters, ventilatiesystemen, het sluitingsuur afgestemd op de avondklok, afterparty’s aanpakken, kleinschaligheid, en als het weer beter wordt, zoveel mogelijk buiten serveren. Hij hoopt dat de regering vrijdag met een ambitieuze boodschap komt, zoals ‘samen doorbijten en op 1 maart gaat de horeca weer open’.

“Zonder hoop kan je niet leven”, zingt Will Tura. Maar de hoop is klein want het risico is te groot.

“Geen risico’s nemen wil dan ook zeggen dat je géén risico’s neemt, hé. Dan moet je ook het probleem in de scholen – nu blijkt dat kinderen wel besmettelijk zijn – op tafel leggen”, reageert De Caluwe geërgerd in ‘Het Laatste Nieuws’. “Waarom in bedrijf A – tijdens de lunch op kantoor – wel risico’s toestaan en bedrijf B – een restaurant – niet? Waar wachten ze op om die niet-essentiële reizen te verbieden? Het getalm duurt nu al weken en de gevolgen doen ons zeer. Als ‘ten sterkste afgeraden’ betekent dat er toch 160.000 mensen op vakantie gaan, dan is het toch duidelijk dat je daarmee moet stoppen?”

Het is duidelijk dat de sfeer grimmiger wordt en dat wanhoop zich is gaan mengen in de gelatenheid. Als er een derde golf komt, is het voor de meeste cafés en restaurants over and out. Volgens de CEO Van Horeca Vlaanderen zijn we op het punt van de laatste kans gekomen. “Laat ons de lat hoog leggen en drie of vier weken ‘den blok erop’ leggen om die derde golf te vermijden. Om dan in maart – met hulp van die vaccins – ons leven weer te hervatten.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More