Cafés een restaurants pas open in maart

“Maar het kan ook later zijn.”

Wanneer Erika Vlieghe in ‘De Tijd’ spreekt over ‘iets’ dat met Pasen weer open mag, dan vermoeden we dat ze het over de horeca heeft. Vlieghe beschermt zich namelijk tegen standpunten waarvoor ze kan worden afgerekend en vraagt de lezer om tussen de lijnen te lezen. Voor de horeca is die boodschap wel even slikken.

De overheid heeft 800 nieuwe coronabesmettingen als ijkpunt genomen. Wanneer we drie weken lang niet meer dan 800 nieuwe besmettingen per dag tellen, en het aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag minstens één week lang lager dan 75 ligt, dan kan er ‘iets’ heropend worden. We zitten nu aan (ongeveer) 2.500 nieuwe besmettingen en 179 opnames per dag. et zal dus nog even duren.

Vermoed wordt dat de horeca niet vooraan op de wachtlijst van coronacommissaris Pedro Facon staat. Er zijn nogal wat ‘ietsen’ die wachten op een versoepeling en Facon merkt op dat tussen elke versoepeling minstens drie weken zitten. De effecten van iedere geloste maatregel moeten zorgvuldig in kaart kunnen worden gebracht. Vanaf het moment dat er dus ‘iets’ versoepeld wordt, moet je er nog eens drie, zes of meer weken bijtellen voor cafés en restaurants aan de beurt komen.

De wetenschappers hebben ondertussen de teugels stevig in handen en blijven waarschuwen dat we ons geen illusies moeten maken. “Want de feesten kunnen roet in het eten strooien”, waarschuwt Steven Van Gucht. “Als twintig procent van de Belgen vier extra bezoekers uitnodigen op ofwel Kerstmis of Nieuwjaar zullen we de drempel van 75 ziekenhuisopnames per dag met één maand vertraging bereiken.” En zo komen we bij het ‘iets’ van Erika Vlieghe terecht en wordt het Pasen vooraleer er weer een café” open mag. Vier april dus.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More