Bye Bye Belgium: enkel ongelukkige mensen zijn boeiend

Bye Bye Belgium is één van de nieuwe programma’s van dit voorjaar van Play4 (de nieuwe naam van VIER). Je kunt het programma vergelijken met Ik Vertrek, maar dan minder goed (of slechter, maar dat klinkt zo pejoratief).

Drie Belgische koppels wagen de sprong. Twee mannen kopen een hotel in Frankrijk (Le Cro Magnon in de Dordogne), Lotte volgt de liefde naar Marrakech en wil daar een café-restaurant opstarten (Via Via) en een nagelspecialiste en partner willen sterren kijken in een desolaat Spaans landschap.

Aangezien de opnames voor de coronacrisis plaatsvonden, weet je dat 2 avonturen moeilijk zullen zijn. Gewone Vlamingen zoals jij en ik kunnen vandaag immers geen verblijf boeken in Hotel Le Cro Magnon en zeker niet in de Marokkaanse Via Via. Dat zal misschien de troef worden van het programma, want mensen in het algemeen en kijkers in het bijzonder zijn niet geïnteresseerd in het geluk van anderen. Ze willen ongeluk zien, miserie en tegenslag. Tranen en als dat kan ook bloed. Dat laatste is uitzonderlijk, maar het zou eens verrassende tv kunnen opleveren.

De verklaring is eenvoudig en vind je al in de allereerste zin van een Russisch stationsromannetje: ‘Gelukkige gezinnen lijken allemaal op elkaar, maar elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen manier.’ Anders gesteld: tv over en met gelukkige mensen is saai.

De tweede aflevering (maar de eerste die ik zag in opdracht van de grote baas van PNWS) was dan ook vervelend. Er zat nog te veel geluk in. Een tevreden man die beton giet in Spanje, een hoopvolle vrouw die een visum vraagt voor haar man en nog een vrouw die voor het laatst (?) de nagels lakt van een klant.

Hopelijk leveren de volgende afleveringen meer miserie op. Dat willen we zien. Plannen die in duigen vallen waardoor we tegen elkaar kunnen zeggen dat we het hier nog zo slecht niet hebben en dat het toch maar dommeriken zijn die naar het buitenland vertrekken. We zullen door het nieuw coronavirus uiteraard gelijk krijgen. Dus waarschijnlijk zal het programma toch nog goed worden, met dank aan een gekke Chinese wetenschapper in een of ander lab in de buurt van Wuhan.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More