Burgerparticipatie: hypocrisie, minachting of cynisme?

Stokpaardje van regering-De Croo is een kaakslag voor de democratie.

Zij, minster Annelies Verlinden (CD&V) die niet gekozen is door de bevolking, zij, die telkens opnieuw stiekem ministeriële besluiten laat publiceren zonder te communiceren en het parlement passeert/negeert voor een debat, zij wil met haar chef De Croo een dialoogplatform oprichten waarin gewone mensen hun mening mogen geven? In een normale gezonde democratie gebruiken ze een andere naam voor burgerparticpatie: verkiezingen.

Een partij die de premier levert – maar slechts op de zevende plaats eindigt bij de verkiezingen – en de belangrijkste posten van haar regering vult met mensen die niet eens op een kieslijst stonden, is niet (letterlijk) een stem van de bevolking. Maar burgerparticipatie vervolgens verkopen als een de ultieme vorm van democratie, is niet meer dan een vuistslag tussen rib en maag van die democratie. En dan nog, wat gaat men met de mening van de gelote burgers doen? Moeten we echt geloven dat daarmee de traditie sneuvelt dat de knopen op het eind van de rit door enkele partijvoorzitters worden doorgehakt en petit comité?

CD&V-minister Annelies Verlinden werkt aan de nieuwe staatshervorming en kreeg met haar 2+2 model, waarbij Brussel geen volwaardig gewest zou worden, meteen de woede van de Franstaligen over haar. Meteen werd duidelijk dat het wit konijn van de CD&V niet de stem van de bevolking vertegenwoordigt. En dan is de Vlaming nog zo beleefd geweest om niet te reageren.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More