Burgemeesters sluiten een pact om hun regering te passeren

Sfeerbeeld van Praag.

Boedapest, Bratislava, Praag en Warschau sluiten het ‘pact van de vrije steden’.

De burgemeesters van de hoofdsteden van Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië hebben een samenwerkingsverband gesloten omdat zij meer pro-Europa zijn dan hun regering. De burgemeesters willen vermijden dat ze het slachtoffer worden van de nationale politiek en daardoor Europese financieringen  mislopen. Door een samenwerkingsverband van de verschillende steden hopen ze op  een rechtstreekse tussenkomst van de EU voor lokale projecten en kunnen ze zo hun regeringen passeren.

De burgemeesters van Boedapest, Warschau, Bratislava en Praag noemen hun overeenkomst een “pact van vrije steden” en komen met het ambitieuze streven om zich in te zetten voor “ het beschermen en promoten van gezamenlijke waarden als vrijheid, menselijke waardigheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat, sociale rechtvaardigheid, tolerantie en culturele diversiteit”.

De conservatieve en eurosceptische regeringen van met name Polen en Hongarije hebben een gespannen relatie met de Europese Unie. Brussel verwijt de landen dat ze de rechtsstaat ondermijnen. Dat stigma willen de vier burgemeesters kwijt. “Populisme biedt simpele en onjuiste oplossingen voor problemen”, aldus burgemeester Zdeněk Hřib van Praag.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More