Buitenlandse huurders van Vlaamse sociale woningen lopen tegen lamp

Het is een onderwerp dat Vlamingen al jaren beroert: mensen van buitenlandse origine huren een sociale woning in Vlaanderen terwijl ze soms openlijk aangeven over vastgoed in hun thuisland (vaak Turkije of Marokko) te beschikken. Wettelijk mag het niet, maar controle was tot nu zeer moeilijk.

Na een grondig onderzoek moeten 25 gezinnen met buitenlandse roots hun sociale woning in Lier nu verlaten. Ze hebben volgens de VRT hun opzeg gekregen omdat na onderzoek gebleken is dat ze onroerende goederen hebben in het buitenland.

Het gaat concreet om gronden, huizen of appartementen. De opzeg gaat tegelijk gepaard met boetes die kunnen oplopen tot 35.000 euro. Het onderzoek veroorzaakt ongerustheid in de Turkse gemeenschap in Lier die volgens de VRT vooral getroffen is. “Een groot deel van de onderzochte huurders heeft immers wortels in Turkije”, schrijft de VRT.

De vaststelling blijft: deze sociale huurders zijn in overtreding. Wie een sociale woning huurt, mag immers geen vastgoed bezitten, niet in ons land, niet in het buitenland. Dat staat in de Vlaamse wetgeving.

De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting wou het buitenlands vermogen van sommige huurders onderzoeken en schakelde daar een gespecialiseerd Nederlands onderzoeksbureau voor in.

De maatschappij gaf 59 namen door aan het onderzoeksbureau, daarbij huurders uit Slovakije, Georgië, Polen, Spanje, Marokko, Dominicaanse Republiek en Turkije. Niet alle resultaten zijn al binnen (9 onderzoeken lopen nog), maar 25 cases zijn al “positief”. Dat betekent dat er vermogen ontdekt is. Dat gaat van bouwgronden, over appartementen tot huizen. Daarnaast zijn er ook vijf die een “beperkt vermogen” hebben. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze samen met anderen een huis of appartement hebben door een erfenis. Zij krijgen nu 1 jaar de tijd om dat vastgoed te verkopen.

 Directeur Marc Vanden Eynde aan de VRT: “Wij hebben als huisvestingsmaatschappij de betrokken huurders verwittigd. Wij hebben hen in augustus al een brief gestuurd met daarin de boodschap dat we een onderzoek zouden voeren én met het voorstel voor een minnelijke schikking. Geen enkele huurder is daarop ingegaan.” 

De VRT: “Huurders krijgen niet alleen hun opzeg, maar ook een forse boete. Bij sommigen loopt die op tot 35.000 euro. Dat bedrag is de terugbetaling van de korting die de betrokken huurders hebben gekregen de voorbije jaren, korting waar ze dus eigenlijk geen recht op hadden.”

De Vlaamse Regering heeft onlangs beslist om buitenlands vermogen actiever te gaan controleren. Minister Diependaele (N-VA) zal jaarlijks 5 miljoen uittrekken om sociale huisvestingsmaatschappijen te ondersteunen in dit soort onderzoek.

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More