Tsjetsjeense en Koerdische bendes bevechten elkaar in Luik met oorlogswapens

In de Luikse voorstad Bressoux brak vrijdagnamiddag een zware vechtpartij uit. Om 17.30 uur was er volgens de media een woordenwisseling aan de Avenue de Nancy. Het liep helemaal uit de hand. Gewapende omstaanders mengden zich in het gewoel en er vielen slachtoffers. Eén persoon raakte zwaargewond, hij stierf later in het ziekenhuis. Twee anderen liepen verwondingen op bij hun arrestatie. In totaal pakte de politie – die massaal ter plaatse kwam – volgens bronnen 28 mensen op.

De Tsjetsjeense bestuurder werd eerst aangevallen met een baseballbat. De ramen barstten, de wagen reed verder en raakte auto’s die geparkeerd stonden. Daarna is op de bestuurder geschoten met een oorlogswapen. “Niet veel later is hij overleden”, bevestigt procureur Damien Leboutte.

Het parket van Luik opende een onderzoek naar de zware feiten. De gearresteerden werden verhoord, en vrijdagavond nog kwamen een onderzoeksrechter, een wetsdokters en een ballistische expert ter plaatse. Volgens het Luikse parket werd die laatste expert opgevorderd omdat er zware wapens gebruikt werden. Er zijn beelden verschenen waarop een Kalasjnikov (AK) te zien is.

Tijdens de confrontatie werd een TEC-bus geraakt door een steen. Verschillende lijnen zijn omgeleid of geannuleerd dit weekend.

Volgens verschillende Franstalige media was de vechtpartij het gevolg van een conflict tussen jongeren met een Koerdische en een Tsjetsjeense achtergrond, die wonen in Luik of Verviers. Die informatie wordt niet bevestigd door het parket. De jongeman die om het leven kwam, zou een Tsjetsjeen zijn.

Volgens de Waalse krant La Meuse ging het om een afrekening. De twee bendes troffen elkaar dan ook niet per toeval, de confrontatie was via sociale media opgezet. Het zou gaan om heel jonge bendeleden.

Dit is een zeer verontrustend gegeven. Het gebruik van zware wapens bij een afrekening op straat impliceert een risico voor burgers. Er wordt ook een reactie verwacht uit de omgeving van de vermoorde persoon, waardoor het geweld snel kan escaleren.

In Verviers komen Tsjetsjeense en Koerdische extremisten samen en dat is een gevaarlijke cocktail. In juni 2005 gooiden Tsjetsjeense afpersers twee molotovcocktails naar de lokalen van een Marokkaanse sportvereniging in Verviers. “Een maand later sloeg een 17-jarige Tsjetsjeen een Turk uit het gokmilieu dood, overvielen drie Tsjetsjenen een nachtwinkel met riotguns en werd een bekende drugsdealer bewerkt met een lasbrander en een strijkijzer”, staat in Humo. “De op sterven na dode man werd in een kelder teruggevonden, waar een pitbull bezig was hem op te eten. Ook hij was het slachtoffer van de Tsjetsjeense maffia.” Sindsdien blijven de misdadigers uit de Kaukasus de krantenkoppen halen.

De diaspora van de 13.000 Tsjetsjenen in ons land is geconcentreerd in de regio van Verviers en Eupen en in Aarlen. De misdadigers onder hen zijn vaak te vinden in boks- en worstelclubs, en niet zelden zijn het radicale islamisten die jongeren rekruteren. Die jongeren worden volgens Humo de misdaad in getrokken in naam van de heilige oorlog. En de buit wordt vaak gebruikt om wereldwijd de jihad te financieren.

Expert Claude Moniquet in Humo: “Onder de honderden Syriëstrijders die vanuit België zijn vertrokken, bevinden zich tientallen jongeren van Tsjetsjeense afkomst. Een aantal van hen komt uit Verviers. In Syrië en Irak behoren die Tsjetsjeense jihadi’s tot de meest meedogenloze strijders. Het Kaukasisch Emiraat, dat Russische republieken als Dagestan, Tsjetsjenië en Noord-Ossetië wil verenigen in een fundamentalistisch rijk, wordt beschouwd als een zeer gevaarlijke organisatie.”

Ook de Koerdische Arbeiderspartij PKK heeft merkwaardig genoeg een stek in Verviers. De organisatie bevecht al dertig jaar de Turkse staat en strijdt nu ook tegen de islamitische fundamentalisten in Irak en Syrië. In Nederland en Duitsland is de PKK verboden, en de Belgische staatsveiligheid en de dienst terrorisme van de federale politie houden de partij in de gaten. In april 2008 viel de politie binnen bij een Koerdische culturele organisatie in de Vervierse wijk Spintay. “Daar werden 29 Koerdische vrouwen opgepakt die ervan werden verdacht banden te hebben met de PKK. En in maart 2010 werden er opnieuw huiszoekingen verricht in Verviers, deze keer in een gerechtelijk onderzoek naar Koerdisch terrorisme, de illegale financiering van de PKK via witwaspraktijken en het rekruteren van jonge Koerden, die hier ook een militaire opleiding kregen.”

Het is deels de verklaring voor wat gisteren in Luik is gebeurd.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More