Brouwerij AB InBev eist de heropening van de horeca vanaf 1 april

“Het is erop of eronder.”

“Het is genoeg. De horeca en de toeleveranciers en de brouwerijen staan onder enorme financiële druk. Op 1 april moet de horeca op een veilige manier terug open.” Dat zijn duidelijke woorden van een hele grote bierbrouwer. AB InBev zet de regering onder druk en komt met een soort ‘offer you can’t refuse’. De mening van een grote internationale speler kan je niet zo maar kan negeren.

Als de cafés niet mogen heropenen op 1 april, dan dreigt een economisch en sociaal bloedbad. Je moet geen econoom zijn om tot die conclusie te komen. “Zelfs als cafés op dit moment zouden mogen heropenen, kan tot één op de vijf dat niet meer doen, omdat alle reserves op zijn”, aldus AB InBev-directeur Pieter Anciaux. “Bovendien zijn er geen Belgische cijfers die bewijzen dat cafés coronabroeihaarden zijn.”

“Die zijn er wel degelijk”, zegt Biostatiscus Geert Molenberghs. “Er is wel degelijk wetenschappelijke evidentie over een verhoogd besmettingsrisico.” Maar een wetenschappelijk evidentie is natuurlijk niet hetzelfde als harde cijfers. Dat cafés en restaurants al gedwongen 120 dagen dicht zijn, is wel een hard cijfer én een harde realiteit.

AB InBev verwacht dat de regering een beslissing neemt op het volgende Overlegcomité, volgende week vrijdag, en daarbij geen onderscheid maakt tussen cafés en restaurants. “De brouwers en toeleveranciers moeten produceren, nieuwe producten moeten geleverd worden en bierleidingen moeten gekuist worden”

We zijn benieuwd.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More