Britten steken massaal 5G-masten in de fik vanwege angst voor corona (video)

Angst speelt met de hoofden van de mensen.

De snelheid van het 5G-netwerk biedt ongekende en nieuwe mogelijkheden op technologisch vlak, maar veel critici zijn niet te spreken over de gezondheidseffecten op korte en lange termijn. Als opvolger van de huidige 4G, belooft mobiel internet via 5G vooral veel sneller te zijn: volgens sommige studies zelfs tot honderd keer.

Maar wat met al die stralingseffecten? Laten de tegenstanders van deze nieuwe technologie zich opjutten door ondoordachte uitspraken op de social media en de duizenden YouTube-filmpjes met ‘bewijslast’ van zelfverklaarde wetenschappers?

Smartphones met 5G produceren dezelfde soort straling als toestellen met de oudere 2G, 3G en 4G. Deze niet-ioniserende straling ligt lager op het spectrum dan de ioniserende straling van röntgenstralen of radioactieve straling. Om schade te voorkomen moeten telefoons en zendmasten voldoen aan vastgestelde limieten en veiligheidseisen. Er wordt dus gewerkt met zogenaamde blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden.

Volgens erkende wetenschappelijke instanties zouden de 5G-frequenties te hoog zijn om opgenomen te worden door onze huid. Het enige wetenschappelijke bewezen effect dat zendmasten en telefoons op een menselijk lichaam hebben, is dat ze mensen een klein beetje opwarmen. Elektromagnetische straling veroorzaakt warmteontwikkeling, vergelijkbaar met een magnetron, maar dan vele malen kleiner.

Het 5G-netwerk heeft trouwens ook evenveel verband met het coronavirus als Anderlecht-spelers met een loonsvermindering. Niettemin werden er afgelopen weekend talloze masten in brand gestoken in het Verenigd Koninkrijk. Dit vanwege nepberichten die gedeeld werden op social media waarin een link werd gelegd tussen 5G en het coronavirus.

Het Britse ministerie van Digitale Zaken, Cultuur, Media en Sport heeft op Twitter gewaarschuwd voor dit soort fake news. Minister voor Kabinetszaken Michael Gove noemde de berichten eerder al ‘gevaarlijke onzin’.

In een ondertussen verwijderde Facebook-groep werd zelfs opgeroepen om zoveel mogelijk masten te doen, branden en dit in een soort competitievorm.

“De grootste les van het leven is te weten dat zelfs dwazen soms gelijk hebben”, zei Winston Churchill ooit. We betwijfelen het, Winston.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More