Britse studie: “Vaccineren is geen absolute oplossing”

Ook na vaccinatie zullen de maatregelen blijven.

“Hier herwinnen we onze vrijheid” staat er in strenge letters buiten op de gevel van het vaccinatiecentrum van Mechelen. Maar als de we laatste Britse studie mogen geloven, zou dat wel eens een loze belofte kunnen zijn.

“We zijn nog niet meteen van de maatregelen verlost: vaccinatie alleen leidt ons niet naar het rijk der vrijheid”, bloklettert ‘Het Nieuwsblad’. Aanvankelijk dachten we dat de krant een rubriek ‘satire’ was begonnen, maar nee het blijkt bittere ernst. Britse onderzoekers komen met de boodschap dat vaccineren het virus niet de wereld uit zal helpen.

In het gerenommeerde blad ‘The Lancet’ stellenexperten dat wanneer alle volwassenen ingeënt zijn, er nog altijd mensen ziek zullen worden van Covid-19, en er zelfs aan zullen sterven. Ze plakken er een cijfer op. “Als Boris Johnson in januari 2022 – als alle Britten gevaccineerd zijn – alle coronamaatregelen laat varen, dan vallen er in de eerste twee jaar naar verwachting nog 21.400 doden op een bevolking van meer dan 66 miljoen mensen. En dat is in het geval dat een vaccin hypothetisch 85 procent van de infecties voorkomt”, schrijft professor Sam Moore in The Lancet. “We zullen dus nog geruime tijd mensen moeten blijven testen, opsporen, in quarantaine plaatsen en zelfs isoleren bij een effectieve besmetting. Ook handen wassen en mondmaskers dragen blijven na de vaccinatie nodig.”

Dat is even slikken. Gelukkig relativeert onze biostatisticus Geert Molenberghs dit slechte nieuws. Volgens hem zullen de maatregelen niet voor eeuwig zijn en moeten we het vergelijken met de griep. Daar krijgen we ook elk jaar – voor wie dat wenst – een spuitje voor en toch sterven er nog elk jaar mensen aan het virus.

Een geruststelling! Is Corona dan toch een griep?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More